El portaveu de la plataforma provegueria del Penedès, Fèlix Simón, va donar ahir per tancada la mobilització que en els darrers tres anys s'ha fet a les comarques del Garraf, l'Alt Penedès, el Baix Penedès i l'Anoia per reclamar la creació de la vegueria del Penedès. «Ara cal obrir una nova etapa», va anunciar. A partir d'ara el col·lectiu dedicarà els esforços a «convèncer la resta de Catalunya i en especial l'àrea metropolitana de Barcelona dels beneficis que pot comportar la creació de la vegueria del Penedès, que serien majors que la inclusió del Penedès a la vegueria de Barcelona», deia Simon. La campanya que prepara el col·lectiu es basarà en la distribució d'un DVD que es va presentar ahir a la nit en què es mostren «les bondats del territori» i en la preparació de diversos espots publicitaris. El cap visible del col·lectiu ciutadà en aquests tres anys ho deia abans que comencés l'acte acadèmic i el sopar solidari que va aconseguir reunir fins a mig miler de persones a Vilafranca.
L'acte es va voler fer coincidir ahir amb el final del termini donat pel Parlament per publicar el decret que ampliï fins a vuit el nombre d'àmbits a partir dels quals s'estructura administrativament el país, un tràmit que no s'ha fet en els quatre mesos de termini que donava la proposta de resolució, aprovada el 5 de desembre passat. Actualment Catalunya està distribuïda en set àmbits: Barcelona, Lleida, Girona, el Camp de Tarragona, les Terres de l'Ebre, l'Alt Pirineu i Aran i la Catalunya Central.
L'escenificació de la força que volia demostrar el col·lectiu ahir va ser contundent: empresaris, economistes, paisatgistes i especialistes en l'administració avalant les virtuts de la creació de la vegueria i reclamant al tripartit català que no demori més la definició d'aquest territori. El poder de convocatòria es va fer evident quan van aparèixer la vintena de polítics que després del sopar [tancada ja aquesta edició] van anar desfilant per donar el seu suport públic per la vegueria. Es van veure les cares de molts diputats de CiU, ERC i el PP i diversos responsables locals del PSC i ICV-EUiA. Els diputats d'aquests darrers dos grups parlamentaris no hi van assistir perquè són precisament els que no van donar suport a la proposta de resolució en què es demanava la creació de l'àmbit. El PSC hi va votar en contra mentre que ICV s'hi va abstenir.