Com ja és tradicional des de fa deu anys, la banda de música La Lira, de Vilafamés (Plana Alta), ha amenitzat amb les seves tonades aquests dies de Setmana Santa a la ciutat de Girona. Aquest és l'onzè any consecutiu que ve, fidelitat que és fruit de la forta amistat que ha unit els membres d'aquesta banda i els de la Junta de Confraries de Setmana Santa de Girona d'ençà de la primera trobada, quan La Lira va respondre a la demanda feta des de Girona d'una banda que agafés el relleu de la desapareguda banda militar. Se'ls va poder veure divendres sant en la processó, participant-hi, però allà on esdevenen els protagonistes principals és en el tradicional concert que regalen als gironins a la Rambla de Girona. Dissabte, poc abans del migdia, la banda va començar un breu itinerari entre Pompeu Fabra i el punt de trobada de la Rambla, on tocava fer el concert, cosa que va despertar la curiositat de la gent que en aquella hora passejava pel centre de Girona, ja que segur que aquesta no se l'esperava. Malauradament, el bon temps va durar poc, i per primer cop en onze anys la pluja i una calamarsada van irrompre a dos quarts d'una per fer la guitza. Tanmateix, i gràcies al resguard de les voltes, no van poder silenciar la interpretació de peces com ara Gerona , suspiros de España
i Beni-Hamez, una obra, aquesta darrera, estrenada a Girona i escrita pel director de La Lira, Eduard Nogueroles, en honor del poble de Vilafamés i de la banda vilafamesina, amb motiu del 125è aniversari. Va ploure, i molt, dèiem, i això va obligar músics i espectadors, quan estava a punt de començar el concert, a refugiar-se cames ajudeu-me sota les voltes, on la banda i els organitzadors van traslladar amb diligència tots els instruments i les típiques cadiretes de fusta per fer seure el públic. I és que vilafamesins i organitzadors, si una cosa tenien clara, és que no volien deixar Girona sense el tradicional concert de Setmana Santa. Si plou i plou, música a pluja batent!
Més enllà de la música, els lligams fets entre ambdues parts els porta a insinuar que seria «maco» un agermanament entre Girona i Vilafamés. De fet, dos regidors d'aquest municipi d'encara no dos mil habitants han acompanyat aquest any els membres de la banda i familiars en la seva estada a Girona, i van veure la processó des del balcó de l'ajuntament. Passi el que passi, però, tant si plou com si fa sol, no hi ha cap dubte que la música de La Lira sonarà a Girona per Setmana Santa per molts anys. «S'ha convertit en una tradició i volem continuar venint molts anys», afirmen. Benvinguts seran.