| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dimecres, 30 d'octubre de 2024


divendres, 16 de novembre de 2007
>

El Bisbat de Girona obté superàvit per primer cop en els últims cinc anys

La diòcesi va tancar l'exercici de l'any 2006 amb un benefici de més de 68.000 euros

DANI VILÀ. Girona
El Bisbat de Girona va tancar l'any 2006 amb un superàvit de més de 68.000 euros, i trenca la tendència deficitària que s'havia instaurat a la diòcesi des de l'any 2002. La contenció de les despeses i el fet que no hagin aparegut «necessitats urgents a cobrir» han permès deixar enrere els números vermells. L'aportació de fidels continua sent la principal font de finançament, ja que els creients aporten més del 63% dels 8,7 milions d'euros dels ingressos. En l'apartat de despeses, la conservació d'esglésies s'endú una quarta part del pressupost, i les activitats pastorals i assistencials suposen un 40,5% de les despeses.


L'entrada en vigor de l'euro va provocar un descens important de les aportacions dels fidels, i això es va traduir l'any 2002 en un dèficit de 62.700 euros. La tendència s'ha mantingut inalterable en els anys posteriors, amb dèficits moderats que en cap cas han superat els 90.000 euros, però que s'arrossegaven d'un exercici a l'altre.

L'ecònom del Bisbat de Girona Robert Xifre va presentar ahir les dades de l'exercici 2006, que ha permès recuperar un balanç positiu. Tenint en compte l'evolució dels últims anys, Xifre defensa que en els pròxims exercicis les aportacions dels fidels i les subvencions d'institucions per garantir la conservació dels temples seran les principals fonts de finançament. El canvi de model de l'assignació tributària genera dubtes, i Xifre afirma: «És un repte que ens obliga a fer entendre a la gent, sigui creient o no, la importància que tenen els serveis que des de l'Església oferim.» L'assignació tributària suposa per al bisbat gironí un 20% dels ingressos.

El bisbat presenta les dades aquesta setmana, ja que diumenge se celebra la col·lecta de la Diada de Germanor, en què els diners que es recullen es destinen a les parròquies. Les aportacions dels fidels suposen gairebé la meitat dels ingressos del Bisbat, amb 4,2 milions, als quals cal afegir 1,2 milions més que rep la diòcesi pels serveis que ofereix.

En el capítol de despeses destaca les obres de millora i conservació, que s'enduen un 24% del total. Xifre assegura: «Només fem el que és urgent, perquè si ho mirem bé, hi hauria 100 o 150 temples en què caldria actuar.»

Les retribucions del personal també són un capítol important que suposa un 22,8 per cent de les despeses.



 NOTÍCIES RELACIONADES

>La seu de l'arquebisbe de Tarragona, 1,3 milions

>La creueta, un de cada quatre

>La diòcesi va tancar el 2006 amb 68.000 euros de superàvit

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.