dimecres, 25 de desembre de 2002 >
Pessebres d'arreu del món s'exposen al Tinglado 1 del port de Tarragona
Un gran pessebre català presideix la mostra, que anima a no arraconar aquesta tradició centenària
EVA POMARES
.
Tarragona
Els pessebres són un element que fa segles que conviu a les llars nadalenques, i -encara que molta gent no ho sàpiga- no només a les catalanes. De pessebres se'n fan a molts indrets del món, allà on el cristianisme s'ha implantat. Una panoràmica de la tradició pessebrista autòctona i de la internacional es pot veure fins al 12 de gener al Tinglado 1 del Moll de Costa. L'Associació Pessebrista de Tarragona, que agrupa un centenar de socis, i el Museu de Ceràmica Popular de l'Ametlla de Mar mostren diorames, pessebres exòtics, un gran pessebre català i figures dissenyades per escultors catalans i espanyols. Després d'una certa decadència en els darrers anys, el món del pessebre revifa, segons el president dels pessebristes tarragonins.
+
El pessebre català conté pastors i figures bíbliques. A la dreta, un naixement fet a Cracòvia.
Foto:
ANDREUP PUIG.
|
|
«Fer el pessebre està al teu abast». Aquesta frase, juntament amb alguns dels materials per donar-li forma, enceten l'exposició El pessebre, testimoni nadalenc de Catalunya, oberta matí i tarda al port de Tarragona. L'objectiu de l'Associació Pessebrista de Tarragona és promocionar aquesta tradicional representació nadalenca, que en l'actualitat té competidors. «Ha estat en crisi uns anys, pels arbres de Nadal. Ens deixem influenciar per coses foranes...», diu el president, Eugeni Bosc. Però malgrat les televisions, Internet i les compres compulsives, el pessebre es manté al caliu dels aplecs familiars.
L'exposició mostra figures fetes per diferents artistes, com el tarragoní Joan Serramià, de diferents zones. Un enorme pessebre -un mes i mig de la feina de vuit persones per bastir-lo- presideix l'exposició. Suro, molsa, cases de guix, figures de fang, branques d'arbres naturals i palmeres sintètiques. En definitiva, els elements imprescindibles per fer un pessebre. Bosch és rotund a l'hora d'assegurar que «no hi ha un bon substitutiu» per a la molsa, una espècie vegetal protegida i cada cop més escadussera. A Mèxic, Bolívia, Burkina Fasso i Kenya no tenen molsa, i els seus pessebres són diferents: coloristes, fets amb metalls, fusta, llana i vidre. La Fundació Privada Martí Castro no els exposa enguany a l'Ametlla, i els mostra al Tinglado 1 fins al 12 de gener, per la Candela.
|