dimecres, 13 de març de 2002 >
Els pescadors repoblaran el fons marí per salvar el banc de petxina lluenta del Maresme
És una prova pilot per assegurar el futur de l'espècie i poder augmentar-ne també la producció
ELENA FERRAN
.
Mataró
Els petxinaires dels ports de Mataró, Arenys de Mar i Blanes s'han unit per iniciar un projecte agosarat. Es tracta de recuperar i ordenar el banc natural de petxina lluenta, que s'estén del Masnou al delta de la Tordera, i que els pescadors exploten des de fa anys. L'objectiu és assegurar la continuïtat de l'espècie i per això proposen agafar els exemplars immadurs i distribuir-los per zones del fons marí on es puguin reproduir en condicions. Els pescadors esperen resultats d'aquí a un parell d'anys. El projecte ha estat aprovat per la Unió Europea que el cofinança conjuntament amb la Generalitat i l'Estat.
+
Les barques que pesquen la petxina ho fan amb unes gàbies i rastells.
Foto:
E. FERRAN.
|
D'aquí a un mes les barques dels quinze petxinaires que formen l'associació començaran l'operació. Es distribuiran les millors zones on poder trobar petxines lluentes d'una mida petita, en edat de creixement. Seran capturades i traslladades a terra on es pesaran i es marcaran amb una petita serra per fer un seguiment posterior dels individus que es repoblaran a nous llocs, a les zones on s'engreixaran. Aquestes noves zones de repoblació estaran protegides i no s'hi podrà pescar com mínim durant dos anys, fins que les petxines tornin a tenir la mida comercial per ser pescades. Les previsions inicials que es van fer són de col·locar fins a cinc milions de petxines a les zones d'engreix.
Les zones on es començarà a fer el mostreig són a Pineda i Arenys de Mar. Es continuarà avall fins a Mataró, Vilassar i el Masnou. La Cooperativa de Petxinaires d'Arenys de Mar va començar fa anys a treballar en el projecte. La intenció era repoblar el banc natural de petxina mitjançant la compra de llavor a una hatchery, criades en laboratori. La realitat, però, és que això ha estat impossible i no existeix per ara la producció de la llavor d'aquest tipus de petxina en cultiu artificial. El projecte dels petxinaires també permetrà fer un estudi científic sobre aquesta espècie, de la qual es desconeix el cicle biològic i la seva reproducció, motiu principal que fa inviable el cultiu artificial.
El president de l'Associació de Marisquers del Maresme i la Selva, Álvarez González, destaca l'esforç del sector per unir-se i mirar de buscar una sortida de futur davant la sobreexplotació del fons marí. «Passarem de ser depredadors a plantar. Si funciona serà el primer cop que es fa i serà el nostre futur», resumeix.
|