Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Les tempestes solars

Efectes

Aurores polars

El Sol


dimarts, 11 de novembre de 2003
El Sol, l'estel més acostat a la Terra, orbitat per tots els planetes del nostre sistema solar, gesta una grandíssima activitat, sovint frenètica, encara que a ull nu sembli estàtic.

Tinguem present que el volum del Sol és un milió de vegades més gran que no el del planeta blau, el nostre, i que la capa més externa, la fotosfera, té una temperatura mitjana de 6.000 graus centígrads.

La causa d'aquesta elevadíssima temperatura és la composició interna del Sol, un 75% d'hidrogen, un 23% d'heli, i un 2% d'elements i compostos químics varis. La fusió nuclear obtinguda de la transformació de l'hidrogen en heli fa que a les regions més internes del Sol s'atenyin temperatures de vint milions de graus centígrads. Quin forn!

De tant en tant, de la Terra estant es poden observar unes taques que ens indiquen les zones solars de més activitat. Aquestes taques acaben esclatant i alliberant, consegüentment, una immensa càrrega magnètica formada de gas i partícules: són les tempestes solars, que a vegades es dirigeixen a la Terra, com ha passat sovint aquestes tres últimes setmanes.

Efectes


+ Les tempestes solars poden afectar els satèl·lits artificials.
Els científics afirmen que aquestes tempestes són conseqüència d'una activitat solar mai vista, o, si més no, mai enregistrada. Les tempestes solars van topar amb l'atmosfera terrestre, ço que va tenir efectes diversos, sortosament no greus: van espatllar un parell de satèl·lits, amb la conseqüència d'una seguida d'interferències radiofòniques. També van obligar les aeronaus que sobrevolaven l'Oceà Atlàntic septentrional a passar per una franja relativament estreta a fi i efecte d'evitar radiacions, i els tripulants de l'Estació Espacial Internacional hagueren d'adoptar mesures de precaució especials. Els experts sostenen que les tempestes solars poden afectar, sobretot, els satèl·lits, els sistemes d'energia i els telèfons cel·lulars (els mòbils, per exemple).

Aurores polars


+ Imatge d'una espectacular aurora polar.
Ara, no tot són inconvenients. Les tempestes solars també tenen efectes estètics d'una gran bellesa. És el cas de les aurores polars, generalment visibles prop dels pols magnètics terrestres. Si es formen al pol nord, s'anomenen boreals, i si es formen al pol sud, australs. Aquestes aurores mostren cels multicolors espectaculars, amb predomini del vermell, que es barreja amb el verd i el groc, amb petites tonalitats blaves i platejades, en un esclat lluminós únic. Si la tempesta solar és molt intensa, les aurores també s'arriben a veure des de llocs relativament allunyats dels pols.

El Sol


+ El volum del Sol és un milió de vegades més gran que no el de la Terra.
El Sol és un astre ben singular, sobretot si el comparem amb el nostre planeta. Té un diàmetre que en fa cent nou com el de la Terra, una massa 333.270 vegades superior a la terrestre, i la llum solar tarda poc més de vuit minuts a recórrer els 149,6 milions de quilòmetres que ens en separen. Però, a banda aquestes xifres, hem de fer notar que el Sol, l'únic estel del Sistema Solar, és la nostra principal font d'energia, absolutament imprescindible. Sense el Sol, la vida a la Terra seria impossible.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • El Sol no és pas un estel immòbil, ans es mou al votant del centre de la Via Làctia, la nostra galàxia, a una velocitat de 250 Km/s, i necessita 225 milions d'anys a fer-hi una volta sencera.
  • Es calcula que el Sol brilla des de fa quasi 5.000 milions d'anys, els mateixos que li resten perquè esgoti l'hidrogen que conté i, per tant, deixi d'emetre energia.
  • Les taques solars identificades fa poc pels científics tenen una superfície deu vegades superior a la de la Terra.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Pren nota de les característiques bàsiques del Sol.
L'explicació de la fusió nuclear és mes senzilla que no sembla.
El Sol és la nostra principal font d'energia.
Contempla unes quantes aurores, enregistrades el mes d'octubre.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua