Germà Bel: “El partit de futbol entre Madrid i Barcelona ja fa temps que s’ha resolt”

Una conversa sobre la ciutat amb el professor d’Economia de la UB i expert en infrastructures i centralisme

15.10.2024 19:40

|

Actualització: 15.10.2024 19:41

Germà Bel (les Cases d’Alcanar, Montsià, 1963), professor d’Economia a la Universitat de Barcelona, diu que Barcelona està confosa, que no sap on vol anar. L’obertura a l’exterior que començà després de la dictadura i s’accelerà amb els Jocs Olímpics, que Bel descriu com “la sortida del Titanic”, tingué conseqüències que no s’han acabat de pair. “La ciutat està espantada de tan oberta com està a l’exterior i, com és lògic, això comporta una sensació d’inseguretat i descontrol. Amb qualsevol obertura et quedes més indefens, i la gent que se sent més insegura s’acaba sentint agredida i vol alguna cosa, però no sap exactament què”, explica. L’única alternativa que s’ha presentat fins ara, diu, és “convertir Barcelona en setanta-tres Manlleus, que era la idea de l’ajuntament de Colau, perquè et permet controlar-ho tot”. Però, segons Bel, la ciutat tenia massa energia per a sotmetre-s’hi.

Podeu escoltar la conversa sencera a Spotify, Apple, Google i Amazon, a més de la pàgina on sou ara.

La crítica d’un model massa dirigista

Bel critica que el model que mirava d’implantar Colau era intervencionista i dirigista, i volia “tenir controlades les relacions socials i, si podia ser, les econòmiques”. La preponderància en el debat que, aquests darrers anys, ha tingut aquesta proposta ha aprofundit en un dels problemes de cultura política que ell detecta a Barcelona: que debatem sobre coses que la resta del món no debat i no debatem sobre aquelles coses que la resta del món sí que debat. De la regulació de fluxos internacionals de compra i venda, per exemple, se’n parla sense tenir en compte que intervenir-hi –diu l’economista– significaria, probablement, haver de sortir de la Unió Europea, perquè el moviment de capitals és una de les quatre llibertats essencials. “Ningú de la Unió Europea discuteix això, tret que es vulgui fer com el Regne Unit”, diu.

Fotografia: Albert Salamé.

Com encarar una obertura que no minvarà

Immersa en aquesta obertura global i en un canvi tecnològic accelerat que no minvaran, Bel considera que Barcelona hauria d’entendre que les grans ciutats –també les que no són capitals d’estat, com aquesta– es definiran per la seva posició respecte de la innovació i de la seva capacitat d’atraure treballadors dels sectors innovadors. En canvi, diu, a Barcelona, en lloc de discutir com atraiem gent qualificada, incidim massa en la imatge dels expats. Sobre l’efecte que tenen els professionals d’altres països que vénen a viure aquí amb un poder adquisitiu molt més alt que no pas els autòctons, Bel diu que “aquest problema el tenen Londres, París, Madrid, Milà o Berlín; tota ciutat que té èxit té aquest problema”. Bel també demana de diferenciar expats i nòmades digitals –que s’estan aquí tan sols una temporada, treballant a distància– i diu que, d’aquests segons, n’hi ha molt pocs.

Una part del problema és que “hi ha gent que ha nascut o crescut dins la ciutat, o que hi viu, que no pot competir [amb els expats] en qualificacions” quan es crea oferta de salaris alts. “Vénen expats perquè aquí no hi ha gent formada. Ara, preveure la formació és heretgia. Aquest és un dels problemes que tenim: la inconsistència”, diu. En aquest sentit, caldria que les administracions preveiessin la mena de qualificacions –no pas professions– que caldran en el futur, i considerar propostes, com un pla de xoc per als barris més desafavorits que no envien joves a la universitat. Això té un tentacle en el problema de l’habitatge, perquè aquest èxit crida gent que importem “amb un estoc fix d’habitatges dins el municipi de Barcelona i en certs barris”, i això fa augmentar-ne els preus. Però ell discrepa que la regulació de lloguers sigui cap solució i defensa, sobretot, construir més.

L’àrbitre ja ha xiulat el final

Bel va publicar fa gairebé quinze anys l’assaig Espanya, capital París (la Campana). Hi denunciava els efectes de la capitalitat de Madrid a l’estat espanyol i una política ferotge de centralisme. Ara, Bel desmenteix el mite que la competició amb Madrid encara estigui en joc. En termes de PIB per persona, que és, a parer seu, la xifra que compta, Madrid ja va avançar Barcelona als anys seixanta, i al conjunt de la demarcació de Barcelona als anys setanta. La cosa venia de lluny. La primera raó és que, a partir dels anys vint, quan l’economia de serveis va agafar força, Madrid va perdre el desavantatge que tenia fins aleshores, que era la dependència del transport terrestre. L’altra raó, explica Bel, és “l’actitud centralitzadora econòmica deliberada des de fa moltes dècades”. “No sabem què hauria passat si l’estat no hagués estat jutge i part”, diu. Sigui com sigui, “això és un partit de futbol que ja fa temps que s’ha resolt”.

I com és, doncs, que malgrat tot han aguantat, Barcelona i Catalunya, juntament amb el País Basc i Navarra? “Perquè aquí hi ha hagut una dinàmica pròpia, molt vinculada a l’obertura a l’exterior, que ha fet l’economia menys dependent de la dinàmica de Madrid. Això ha fet que aquí hi hagi hagut més intel·ligència, més capacitat de manufactura, més exportació, prou dimensió per a retenir algun tipus de serveis”, respon Bel. Independència a banda, el problema de moment és que Madrid, en lloc de ser un districte federal o tenir un règim administratiu especial, és una comunitat autònoma, i això fa que pugui prendre certes decisions en matèria fiscal com si fos una autonomia més, i això desnivella. “Però el problema de l’efecte de l’acció econòmica és de l’estat, no de la comunitat”, rebla. Sobre la reforma del finançament pactada entre els socialistes espanyols i Esquerra, hi té poca confiança, i no creu ni tan sols que dugui cap crisi territorial més enllà de la retòrica.

Fotografia: Albert Salamé.

Escolteu ací la resta d’episodis:

Tercera temporada

Segona temporada

Primera temporada

 

Recomanem

Santa Eulàlia

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any