Isabelle Anguelovski: “La gentrificació verda fa moure els veïns de classe obrera a barris més grisos”

Entrevista a l’experta en gentrificació verda sobre com posar més verd a les ciutats sense discriminar i segregar

28.05.2024 19:50

|

Actualització: 29.05.2024 17:17

Sembla que hi ha consens que hi ha d’haver més verd a les ciutats. Més arbres, més plantes, més parcs, menys asfalt. Ho explica amb claredat Isabelle Anguelovski, investigadora de l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona. “Barcelona no té prou espais verds per metre quadrat”, lamenta. La xifra de verd per metre quadrat és de prop d’un 10%, mentre que la mitjana francesa, per exemple, oscil·la al voltant del 30%. L’objectiu, a parer seu, han de ser inversions en zones grosses per a reconvertir el gris d’infrastructures de carretera en pulmons verds al centre de la ciutat, com ara el parc de les Glòries. Pot ser una manera de lluitar contra la segregació, perquè a les grans ciutats el verd també reflecteix la classe: els barris de renda alta solen tenir més infrastructures verdes i més recursos naturals, i els de renda baixa sovint són envoltats d’autopistes i més exposats a la contaminació.

El problema és que la fórmula no sempre és convenient, ni té l’efecte desitjat. De vegades, la sostenibilitat es fa servir com a pretext per a preparar processos d’especulació immobiliària i d’expulsió dels veïns. Anguelovski ha estudiat aquest fenomen, anomenat “gentrificació verda”: el verd que gentrifica. Com podem convertir les ciutats en boscos moderns sense discriminar i segregar? Podeu escoltar la conversa a Spotify, Apple, Google i Amazon, a més de la pàgina on sou ara.

Millorar i expulsar

El concepte de gentrificació verda va néixer cap al 2010 als Estats Units per a descriure l’expulsió de veïns de parcs i jardins que es reformaven. Ho van observar a Austin, a Seattle, a Portland i a Nova York: quan es renovaven zones concretes amb més verd i millores en el transport públic, els canvis atreien gent amb més poder adquisitiu, els preus s’encarien i els qui hi vivien fins llavors corrien el risc d’haver-se’n d’anar. Una substitució poblacional progressiva amb l’excusa de la sostenibilitat. “Es tracta d’un fenomen de canvi demogràfic on, a cinc o set anys vista, veiem una baixada de veïns de classe obrera sense estudis universitaris, amb ingressos més baixos i també població menys racialitzada”, explica Anguelovski. Aquests veïns més pobres han de traslladar-se a zones grises, més exposades al canvi climàtic o a les onades de calor o a les inundacions per la pluja o la pujada de nivell del mar.

A Barcelona, hi ha casos molt clars d’aquesta gentrificació verda. Per exemple, els eixos verds del passeig de Sant Joan, de la superilla del Poblenou o del carrer Cristóbal de Moura, a Sant Martí. També en petits espais que eren per als veïns, com el Pou de la Figuera, o Santa Caterina, zones al voltant de les quals s’ha creat una bombolla immobiliària amb nous hotels i la reforma de pisos. El fenomen afecta sobretot les capes més vulnerables de la població, però casos com el del passeig de Sant Joan demostra que la gentrificació verda té tant d’impacte que, fins i tot, pot esquitxar les rendes mitjanes i altes. Anguelovski explica que hi ha ciutats nord-americanes on ara sospesen de fer molt més habitatge protegit per a funcionaris perquè dels barris més cèntrics se n’han d’anar fins i tot els bombers, els professors i els policies, amb sous correctes però no gaire alts.

L’aprofitament de l’especulació immobiliària

Sigui com sigui, no són pas els arbres ni les plantes que per art de màgia originen aquesta gentrificació verda: darrere hi ha unes dinàmiques d’especulació immobiliària, impulsades per empreses que s’adonen que hi ha una oportunitat per a fer negoci. Anguelovski parla de l’anomenat efecte anunci: tan bon punt s’anuncien unes obres de millora d’una part de la ciutat, “el motor immobiliari es posa en marxa amb la compra i la reforma d’edificis, com ha passat a l’Eixample”. Això passa per dos camins paral·lels: hi ha el sistema americà, “on directament hi ha grans empreses immobiliàries que financen les campanyes electorals” i on el pressupost municipal sol dependre de les taxes que es cobren per construcció; i aquí, en canvi, diu que la dinàmica és més senzilla, i amb la simple promoció de les reformes la maquinària ja engega, perquè les immobiliàries ja estan acostumades a aprofitar cada escletxa.

Tanmateix, la solució no pot passar per deixar de fer aquestes reformes: cal llevar gris de les ciutats i afegir-hi verd. El problema és que calen mecanismes compensatoris, sobretot polítiques centrades en l’habitatge. Anguelovski defensa, per exemple, el control dels preus del lloguer –que ella ampliaria als lloguers de temporada, com va proposar l’actual govern de la Generalitat, tot i que la mesura va caure pel vot en contra de Junts i del PSC. A banda, proposa de construir més habitatge públic i protegit, atès que menys d’un 2% del parc de Barcelona ho és, una excepció europea. També recorda que es podria multar els propietaris dels centenars de pisos buits que hi ha a la ciutat o bé recuperar habitatge de fons voltor i convertir-los en habitatge públic.

Escolteu ací la resta d’episodis:

Segona temporada

Primera temporada

Recomanem

Santa Eulàlia

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho