Ferran Busquets: “Els problemes amb l’habitatge ens fan veure que arribar al carrer és més fàcil que no ens pensàvem”

Una conversa amb l’ex-director de la fundació Arrels, entitat de referència contra el sensellarisme

22.10.2024 19:40

Ferran Busquets ha treballat més de vint anys a la Fundació Arrels, l’entitat de referència en la lluita contra el sensellarisme a Barcelona. Fa uns mesos que en va plegar com a director. Diu que veu més gent que mai dormint al carrer, que la pobresa –abans, sovint, amagada– ara és visible per tots els racons de la ciutat. Arrels va atendre 3.062 persones sense llar a la ciutat durant el 2022, un 22% més que l’any anterior, i el 2023, 3.283, la xifra més alta de la història. Malgrat el desastre, la cosa més important que ha après Busquets tots aquests anys, diu, és que és possible aconseguir que un dia no hi hagi ningú dormint al carrer en aquesta ciutat. Fa dues dècades li semblava utòpic; ara en veu el camí, però falta que hi hagi la voluntat sostinguda d’aconseguir-ho, tant de les institucions com dels veïns, diu.

Segons Busquets, aquests darrers anys hi ha hagut un procés de sensibilització creixent envers la situació dels sense llar, i s’ha anat superant el vell prejudici que eren casos excepcionals, d’accidents socials. La crisi de l’habitatge –el preu del lloguer desorbitat a la ciutat, de 1.193 euros el mes de mitjana; el poder adquisitiu estancat, etc.– ha socialitzat el problema i ha ajudat molta gent a prendre consciència que “arribar al carrer és més fàcil que no ens pensàvem”, sobretot quan no hi ha una xarxa d’amics o parents on aferrar-se, com els passa a molts immigrants. Ara bé: aquesta sensibilització no ha anat acompanyada d’un esforç eficaç i transversal per a posar fil a l’agulla. Podeu escoltar la conversa sencera a Spotify, Apple, Google i Amazon, a més de la pàgina on sou ara.

Un gran pacte i més suport a les entitats

Difícilment es podrà reduir significativament el sensellarisme si abans no hi ha un gran pacte de país al qual s’adhereixin colors polítics diferents, administracions enfrontades i entitats socials. Si no, diu Busquets, entitats com Arrels tenen la sensació de començar de bell nou cada vegada que hi ha un canvi de govern. Aquest gran pacte, a parer seu, hauria d’incloure una uniformització dels protocols, més reserva d’habitatges de protecció oficial per a persones sense llar, o bé solucions temporals, com ara l’habilitació d’espais públics on dormir provisionalment. En tot cas, també és urgent de posar ordre al finançament de les entitats, de manera que “no s’hagin d’estar preocupant tot el dia de sobreviure” i professionalitzar molt més els qui s’hi dediquen.

Sigui com sigui, demana de trencar la dinàmica dirigista que tenen els governs respecte de les entitats socials. Els de dreta, diu, no hi treballen prou braç a braç perquè se les miren més caritativament: els donen uns diners i llestos. Als d’esquerra, de vegades, entitats com Arrels els fan nosa perquè abans volen controlar la gestió. “Tots dos s’equivoquen. Allò que cal, al final, és una col·laboració. L’administració és una màquina molt potent, però l’agilitat és pràcticament nul·la; i les entitats tenim molt poca potència, però, en canvi, som molt àgils”, explica. “Penso que les administracions volen que hi hagi clientelisme amb les entitats. Les veuen com a proveïdores de serveis, en lloc de tenir-hi una relació de tu a tu. No vol dir que hagin de fer allò que diuen les entitats, ni que n’hagin de prescindir. Hi ha d’haver col·laboració.”

Els efectes negatius del pla Endreça

Malgrat que experts com Busquets detecten aquest augment de la sensibilització, la pressió que reben els sense sostre en el seu dia a dia continua essent asfixiant. Aquest darrer any, el pla Endreça, impulsat pel govern de Jaume Collboni, els ha perjudicat greument. “El pla Endreça és un PowerPoint, un títol que es dóna al fet d’aplicar les ordenances amb més contundència”, diu Busquets. L’enduriment d’ordenances de civisme, que ja s’aplicaven sovint de manera injusta als sense llar, ara es concreta en pluges de sancions i episodis d’amenaces i intimidació dels agents: multes, confiscacions de mantes i de pertinences, etc. “El deure del govern hauria de ser no pressionar unes vides que ja estan prou estressades. Si poses en marxa el pla Endreça i dius ‘pitgem l’accelerador’, la vida d’aquestes persones s’estressarà molt més”, observa.

Escolteu ací la resta d’episodis:

Tercera temporada

Segona temporada

Primera temporada

 

Recomanem

Santa Eulàlia

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho