Joan Busquets: “Barcelona no pot viure sempre del mateix”

Una conversa sobre la ciutat amb el professor de la Universitat Harvard i catedràtic de l’Escola Superior d’Arquitectura de Barcelona

07.01.2025 19:40

Joan Busquets (el Prat de Llobregat, 1946), professor de la Universitat Harvard i catedràtic de l’Escola Superior d’Arquitectura de Barcelona, és un dels grans referents en urbanisme i arquitectura d’aquest país. En aquesta entrevista sosté que la gran prova de foc que encararà la capital els anys vinents serà la integració metropolitana, i que s’haurà de fer tot respectant la identitat de cada nucli urbà. “Això no val per a tot el món, però a Barcelona és molt important que el sistema metropolità s’entengui a partir de ciutats metropolitanes que tenen la seva entitat, la seva cultura, les seves decisions preses al llarg del temps. Penso en Sant Cugat, Terrassa, Castelldefels o Badalona: tenen la seva lògica, la seva història, han estat  nuclis industrials importants, o han tingut tren des del segle XIX. Només pots construir una realitat metropolitana en què totes col·laborin i tinguin alguna cosa a dir i bastant a rebre”, afirma.

A parer seu, la clau serà relligar uns quants elements molt influents en l’eficàcia urbana que ara com ara estan bastant desconnectats entre ells, malgrat que es trobin l’un al costat de l’altre. En aquesta llista, Busquets hi situa el riu Besòs i el riu Llobregat, que titlla de joies, “dos rius que eren com dues clavegueres i que estan començant a esdevenir espais naturals”. I hi afegeix el port, l’aeroport, la Zona Franca i la part de la muntanya de Montjuïc que s’obre cap al delta del Llobregat, però que “no està gaire acabada ni urbanitzada”, i que al peu hi té la nova Fira. La vitalització de tota aquella zona, diu, “és una de les oportunitats metropolitanes o nacionals més grans que tenim en aquest moment: lligar i produir a partir d’això, i crear uns elements que després tindran influència sobre els elements de treball de Viladecans, de l’Hospitalet…” La intenció ha de ser, segons Busquets, de pensar sistemes d’activitat totalment metropolitans com ho podria ser aquest.

Podeu escoltar la conversa sencera a Spotify, Apple, Google i Amazon, a més de la pàgina on sou ara.

La petjada dels grans esdeveniments

Entre el 1983 i el 1989, Busquets va ser cap d’Urbanisme de l’Ajuntament de Barcelona i, per tant, un dels artífexs de la metamorfosi olímpica de la ciutat. Ara fa un balanç positiu dels jocs i sosté que, de fet, molts dels avenços que es van fer durant els segles XIX i XX provenen dels tres grans esdeveniments: l’Exposició Universal de 1888, l’Exposició Internacional de 1929 i els Jocs Olímpics de 1992. Els dos primers casos, explica, van servir “perquè la ciutat es barallés amb la fortalesa de la Ciutadella i amb l’abandonament de la muntanya de Montjuïc”, i perquè superés tots dos greuges. I els jocs van servir per a fer un salt d’escala metropolitana. “Barcelona es treu del damunt les ciutadelles opressores a partir dels grans esdeveniments”, diu. Tanmateix, admet que la política de grans esdeveniments ja és caduca perquè, amb la globalització, té conseqüències molt més difícils de controlar.

Segons Busquets, el secret de les grans ciutats mediterrànies i, molt especialment, de Barcelona, és una planificació urbanística dual. Aquesta mena de planificació combina les petites actuacions en llocs concrets, fetes segons necessitats que es van renovant, amb els grans projectes estratègics que poden durar dècades o segles –per exemple, el pla Cerdà, que encara troba vigent. “Quan es parla d’això i es diu, moltes vegades, que el model Barcelona s’ha acabat… És que no hi ha hagut mai un model Barcelona. Això és fals. Algú l’ha fet servir perquè li agrada o perquè li agrada dir que no hi creu. Crec que Barcelona és una ciutat que ha tingut projectes d’escales molt diferents, que això és un valor que té i que avui dia s’hauria de pensar igual”, rebla.

Escolteu ací la resta d’episodis:

Tercera temporada

Segona temporada

Primera temporada

Recomanem

Santa Eulàlia

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho