Carme Ribas: “El Besòs és una frontera molt més mental que no física”

L’arquitecta Carme Ribas es demana per què no comencem a dibuixar plànols més extensos que posin el Besòs al centre

06.02.2024 19:40

​​Malgrat que, aquests darrers anys, la relació ha canviat molt, “per a l’imaginari barceloní, el Besòs continua essent un final”. Segons l’arquitecta Carme Ribas, que és gerent del Consorci del Besòs, la capital continua veient aquest riu com una frontera, tot i que més mental que no pas física, perquè és estret i, per tant, fàcil de travessar. Cada dia hi ha molt moviment. Aquesta visió del Besòs com un final ja venia del pla Cerdà, que s’acabava amb un parc fluvial al costat del riu i, per tant, ja el considerava un límit. Això, diu Ribas, ha de canviar: “Moltes vegades, quan es presenten plànols a Barcelona, s’acaben al Besòs. Sempre em pregunto per què. Per què no comencem a dibuixar plànols més extensos, o que posin el Besòs al centre?”, es demana. La cosa ha començat a canviar, però encara manquen inversions i, sovint, els resultats dels plans i les idees que s’expressen damunt el paper costen de palpar.

Podeu escoltar la conversa a Spotify, Apple, Google i Amazon, a més de la pàgina on sou ara.

Més redistribució a l’àrea metropolitana

Potser sembla un problema cartogràfic i prou, però va més enllà. “Les fronteres administratives són molt més importants que no ens pensem”, reflexiona Ribas. Una de les repercussions d’aquesta divisió mental és en la governació de tota l’àrea metropolitana i en la gestió dels recursos. Barcelona té una carta municipal que li dóna molta autonomia i capacitat d’actuació, i pot redistribuir cada any la seva riquesa entre els barris que tenen més renda i els que en tenen menys. Tot i l’encreuament d’activitats i la quantitat de veïns que viuen i es mouen a una banda i una altra del límit municipal, la redistribució no va més enllà: qualsevol ciutat de l’àrea metropolitana només pot redistribuir els seus recursos.

“La diferència d’inversió és brutal. Haver nascut a una banda del límit municipal o a una altra fa que tinguis la meitat d’inversió”, diu l’arquitecta. Per Ribas, “potser no aniria malament que votéssim un govern de l’Àrea Metropolitana” perquè aquest ens, que ja existeix i té unes quantes competències, tingués més poder d’actuació. Tot plegat podria servir per a compensar no tan sols la desigualtat econòmica, sinó un dèficit històric de zones metropolitanes, com el Besòs, que sovint han estat tractades com una deixalleria de la gran ciutat. “Hi ha tota una sèrie d’infrastructures que a la gent no li agrada tenir-les al costat de casa i que s’han anat empenyent cap a la zona del Besòs”, explica, com la depuradora o plantes de reciclatge.

Un exemple il·lustratiu d’això és el vessament de residus industrials, que ara es controla molt més que no pas abans, però continua deixant petja. Tal com relata Ribas, “en zones al voltant del Besòs, que va ser un entorn molt industrial, cada vegada que aixeques una pedra t’hi trobes residus, i tot això és molt costós”. “No pot ser que hi hagi àrees –com el Besòs– que han estat part substancial del creixement econòmic de la nostra ciutat i del nostre país, i que, en el moment de canvi de model econòmic, els ciutadans d’aquella zona siguin els qui hagin de suportar la part negativa dels assentaments industrials que hi havia allà”, critica. Per resoldre-ho, demana d’establir una certa solidaritat perquè els territoris “que no han tingut aquesta càrrega industrial també hi col·laborin”.

Una oportunitat per a transformar el Besòs

També hi ha raons per a mirar la zona amb optimisme, perquè “ha canviat radicalment”. “El riu Besòs era una claveguera a cel obert, un pati del darrere, un lloc d’abocaments. La poca gent que encara ho recorda diu que un dia l’aigua baixava groga i un altre vermella. Hi abocaven indústries químiques de la zona del Vallès. Era un riu que no era riu. El més pol·luït d’Europa, segur. Ara ha millorat molt”, descriu Ribas. Celebra que el projecte per a convertir el riu en un parc fluvial fos reeixit i innovador, perquè normalment aquesta mena de parcs es fan als marges, i en el cas del Besòs es va fer a la llera. “És molt enginyós. Va ser una gran idea, i ara té un ús bestial”, tot i que admet que ara caldria fer passos per anar més enllà, com ara crear aiguamolls.

El riu és una mena de columna vertebral, però l’oportunitat per a transformar la zona del Besòs no s’acaba aquí. Ribas demana un replantejament econòmic. Hi ha llocs, com el Poblenou, per exemple, que han perdut els seus polígons industrials, però això no ha passat, al Besòs, i es pot aprofitar: “Ara que parlem de la reindustrialització i la recuperació de la manufactura propera, el Besòs està molt ben situat, perquè té àrees d’activitat econòmica que poden ser clau a l’hora de repensar com tornar a fer productiva la ciutat.” Una de les opcions podria ser convertir el Besòs en una xarxa de centres d’innovació, i per arribar-hi proposa de treballar perquè aquests polígons tinguin un espai públic i una connectivitat de més qualitat.

Per això celebra que s’hagi trobat un ús per a la nau de turbines de les Tres Xemeneies, on és previst que la Generalitat hi faci un hub audiovisual. “Tota la transformació del front marítim, si no hi havia un nucli que li donés sentit i impuls, costava molt de creure-se-la. Qquan hi ha un ús, una activitat, les coses es comencen a posar al seu lloc. Això ha estat fonamental. Després veurem el temps que es triga, però l’aposta hi és”, defensa. Però si tota la zona al voltant de les Tres Xemeneies s’ha de revifar, “els llocs han de ser més atractius i amables, que de vegades no ho acaben de ser”, i això també vol dir fer tanta feina com es pugui per a recuperar i obtenir nou habitatge assequible.

Escolteu ací la resta d’episodis:

Segona temporada

Primera temporada

 

Recomanem

Santa Eulàlia

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho