Mireia Peris: “El model urbà encara és molt centralista, molt dependent de Barcelona”

Una conversa sobre el futur de la capital amb una de les màximes responsables del nou Pla Director Urbanístic Metropolità

0:00

0:0NaN

01.04.2025 19:40

|

Actualització: 02.04.2025 12:40

Imagineu-vos un equip d’informàtics que encara treballa amb ordinadors dels anys noranta o una fàbrica que no ha renovat màquines durant cinquanta anys. L’àrea metropolitana de Barcelona té exactament aquest problema: un instrumental obsolet. Aquestes darreres dècades ha canviat molt, i encara més que canviarà les vinents, però quan els tècnics es posen a dissenyar-la, a planificar-la urbanísticament, encara ho fan amb un instrument del 1976 que ha quedat desfasat. En aquest episodi, en parlem amb l’arquitecta Mireia Peris, una de les màximes responsables d’actualitzar la normativa, perquè ha treballat en el nou pla director urbanístic (PDUM) que, quan es complementi amb el nou pla d’ordenació urbanístic metropolità (POUMet), superarà definitivament el de fa cinquanta anys.

Aquestes noves eines hauran de servir, segons Peris, per a impedir que Barcelona “es desequilibri”. La ciutat té molt potencial, diu, però ara mateix hi ha una lluita interna en dos fronts molt importants. El primer, la tensió entre la capacitat d’atracció de residents, d’activitat econòmica i de llocs de feina, i l’expulsió de residents pel preu de l’habitatge. “Aquí hi ha una batalla oberta que és molt important de resoldre”, diu, perquè no sigui “un greuge per als veïns de la ciutat”. El segon risc de desequilibri és l’aprofitament de l’espai. Les ciutats mediterrànies són molt denses, cosa que té efectes molt positius, com la proximitat o la generació de sinergies, però també envits com la competència per l’espai lliure –cosa que s’observa, per exemple, en el turisme. Peris remarca que no hi ha solucions finals, de manera que aquesta mena de problemes requereixen una atenció constant.

Podeu escoltar la conversa sencera a Spotify, Apple, Google i Amazon, a més de la pàgina on sou ara.

Cap al policentrisme

El nou PDUM preveu més habitatge assequible i més zones verdes, però una de les reformes més estructurals serà la de redistribuir el territori, de fer-lo més policèntric. “El model urbà encara és molt centralista, molt dependent de Barcelona. Costa molt entrar i sortir de la ciutat, però alhora ens hi veiem forçats constantment”, observa. Personalment, diu, viure fora de la ciutat i de l’àrea metropolitana stricto sensu l’ha feta experimentar en primera persona “què implica viure fora de la ciutat i treballar-hi”. “Hi ha uns peatges que encara hem de suportar perquè moltes coses encara passen pel centre de la ciutat. Ets molt més conscient d’aquest model centralista, de la congestió de les infrastructures (per exemple, el transport públic), i que cal reequilibrar el territori i repartir l’activitat més enllà dels límits administratius de l’àrea metropolitana”, diu.

Peris explica que les infrastructures, sobretot el transport públic, s’han d’adaptar perquè responguin al model policèntric cap on cal avançar, i no pas al model concèntric actual que dibuixava el pla general del 1976. “Cal treballar més en xarxa, equilibrar els territoris. Ara els nivells d’accessibilitat al transport públic són molt elevats al centre de la ciutat, mentre que en unes altres zones de l’àrea metropolitana no ho són tant. Això vol dir que cal millorar l’accessibilitat en totes direccions”, explica. Aquesta redistribució s’acompanyarà, per exemple, del desenvolupament de les grans avingudes metropolitanes. La intenció de fons és d’impedir que Barcelona tendeixi cap a l’especialització a còpia de concentrar l’activitat econòmica, i que altres municipis metropolitans esdevinguin purament residencials. “La tendència a l’especialització genera segregació”, diu.

Escolteu ací la resta d’episodis:

Tercera temporada

Segona temporada

Primera temporada

Recomanem

Santa Eulàlia

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

dldtdcdjdvdsdg
311234567891011121314151617181920212223242526272829301234567891011
dldtdcdjdvdsdg
311234567891011121314151617181920212223242526272829301234567891011