‘Ai mare’: Part respectat, una qüestió de drets fonamentals

Parlem amb Marta Busquets Gallego, especialitzada en drets sexuals i reproductius en l’àmbit obstètric · Un pòdcast sobre maternitats, conduït per Bel Zaballa

10.07.2023 19:30

|

Actualització: 10.07.2023 19:59

Fa relativament pocs anys que es va començar a parlar de violència obstètrica. Segurament, moltes de les nostres mares en van sofrir sense ser-ne conscients, o donant-ho per descomptat, com si fos un tràmit que calgués passar si parien en un hospital. Episiotomies, maniobres amb patiment fetal, ús de fòrceps, també comentaris despectius, menyspreu, voluntats anul·lades… Avui encara passa, de fet. Però, per sort, també hi ha una consciència com més va més estesa sobre el respecte a les embarassades i parteres.

En aquest capítol conversem amb l’advocada Marta Busquets Gallego, especialitzada en drets sexuals i reproductius en l’àmbit obstètric. També és membre de Dona Llum, Associació Catalana per un Part Respectat, la qual presideix d’ençà del 2017, i és autora, entre més llibres, d’una guia de drets per a les embarassades (Mi embarazo y mi parto son míos, Pol·len Edicions).

Podeu escoltar el programa a Spotify, Apple Podcast, Amazon Music i Google Podcast, a més de la pàgina de VilaWeb on sou ara.

Què vol dir exactament que un part sigui respectat? Quins drets tenen les embarassades? Els sabem? Estem prou empoderades quan arribem a la sala de parts? I els professionals, tenen prou sensibilitat? Què és un pla de part i fins a quin punt és vinculant? I en cas d’haver sofert violència obstètrica, a qui podem recórrer? També deu caldre aquesta sensibilitat en el món jurídic

La gran qüestió, per Busquets, és: “Respectar els drets humans de les dones i de les persones de serveis obstètrics. Som persones de ple dret, som adultes, i això vol dir que, tant en un context de baixa intervenció com d’alta intervenció, s’ha de tenir en compte les nostres necessitats, què volem, quines pors tenim, quins desitjos tenim, què necessitem per estar bé i gaudir del procés, en definitiva.” Per això, diu, “pot haver-hi un part no intervingut, sense epidural, molt violent, perquè em tracten molt malament, fins i tot perquè no és el que jo volia, i pot haver-hi un part amb una cesària, perquè hi ha una placenta prèvia oclusiva total, o qualsevol altre risc important, i on s’ha posat al centre les necessitats d’aquella dona, i que aquell part sigui –ha de ser– totalment respectat.”

Ai mare, un pòdcast sobre maternitats 

VilaWeb presenta Ai mare, un pòdcast sobre maternitats que s’emet quinzenalment. Conduït per Bel Zaballa, cada programa se centra en una entrevista temàtica en què es tracten afers que considerem que mereixen una conversa pausada. Qüestions que de mica en mica es van posant sobre la taula, perquè són centrals en la maternitat, si bé durant molts anys han romàs més aviat als marges o s’han compartit amb la boca petita. Un pòdcast per a escoltar la veu de qui en sap, sigui per expertesa o per experiència, i que també vol parlar de maternitats de la manera més autocentrada possible.

Podeu fer-nos arribar comentaris i suggeriments a l’adreça aimare@vilaweb.cat.

Capítols anteriors

 

Recomanem

Ai mare

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho