Zuloaga, Nixon i Rodin, protagonistes de les exposicions de tardor de la Fundació Mapfre

  • La pintura de Zuloaga en el París de final del segle XX i principi del XIX; la fotografia de Nicholas Nixon; i 'La porta de l'infern', de l'escultor francès Auguste Rodin, són els protagonistes de les exposicions que la Fundació Mapfre ofereix per a aquesta tardor a Madrid i Barcelona, segons ha destacat en roda de premsa a Madrid el director de l'àrea de cultura de la fundació, Pablo Jiménez.

VilaWeb
Redacció
29.06.2017 - 16:30

MADRID, 29 (EUROPA PRESS)

La pintura de Zuloaga en el París de final del segle XX i principi del XIX; la fotografia de Nicholas Nixon; i ‘La porta de l’infern’, de l’escultor francès Auguste Rodin, són els protagonistes de les exposicions que la Fundació Mapfre ofereix per a aquesta tardor a Madrid i Barcelona, segons ha destacat en roda de premsa a Madrid el director de l’àrea de cultura de la fundació, Pablo Jiménez.

Així, la sala Recoletos de Madrid acollirà, del 28 de setembre al 7 de gener, la mostra ‘Zuloaga en el París de la Belle Époque, 1889-1914’, que amb prop de 90 peces aspira a oferir una “nova visió” del pintor basc Ignacio Zuloaga, l’obra del qual, segons ha explicat, es troba a mig camí entre la cultura francesa i l’espanyola i “excedeix amb molt” els límits que la historiografia tradicional de l’art ha establert: una obra lligada a la generació del 98 i per tant a l'”Espanya negra”.

D’aquesta manera, en l’exposició es troben obres del mateix pintor però també d’altres artistes que “van conviure” i “van influir” en la seva vida i obra com Émile Bernard, o Auguste Rodin a qui va regalar quadres i amb qui va estar en constant contacte. Així mateix, al costat del quadre de ‘La Celestina’ de Zuloaga es troba també ‘La Celestina’ de Picasso, amb l’objectiu de “contextualitzar” la mostra.

Jiménez ha destacat que l’objectiu és “presentar el més interessant de Zuloaga i trencar amb els prejudicis” així com mostrar obres de l’artista que no s’havien vist abans per “oferir una manera nova de veure el pintor”. La mostra reuneix peces del Museu de Belles Arts de Bilbao, de la Galeria Nacional d’Art de Washington, del Museu Nacional Centre d’Art de Reina Sofia, del Museu d’Orsay de París, i de la Galeria Nacional d’art de Roma, entre d’altres.

Així mateix, la Fundació ofereix a la sala Bárbara de Braganza de Madrid, del 14 de setembre al 7 de gener, una mostra que reuneix la “major retrospectiva” de l’obra del fotògraf Nicholas Nixon realitzada fins avui (1974-2017). Segons ha explicat, el fil conductor és les emocions i la “mirada cap als petits drames de la vida quotidiana”.

“Nixon no és només el fotògraf de ‘Les germanes Brown'”, ha apuntat per assenyalar que es mostren diferents sèries del fotògraf que “exploren mons singulars amb una preocupació social”. Així, l’exposició està organitzada de manera cronològica i agrupada en les principals sèries que ha desenvolupat, convertint-la en un “autoretrat” de Nixon.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor