11.04.2018 - 15:41
|
Actualització: 11.04.2018 - 15:42
El fundador i president executiu de la companyia Facebook, Mark Zuckerberg, ha demanat perdó durant la seva compareixença davant de les comissions de Comerç i Judicial del Senat dels Estats Units per la filtració de dades d’uns 80 milions d’usuaris a la consultora britànica Cambridge Analytica, i ha assegurat que ‘va ser un error’.
‘És clar que no vam fer prou per evitar que aquestes eines fossin utilitzades per fer mal. Això es refereix a notícies falses, interferències de governs estrangers a les eleccions i discursos d’odi. També a la privadesa’, ha explicat.
‘No vam fer prou i això va ser un error enorme. El meu error, i ho sento. (…) Jo vaig començar Facebook, el dirigeixo i sóc responsable del que succeeix. No és suficient amb connectar la gent, hem d’aconseguir que aquesta connexió sigui positiva. No és suficient amb donar una veu a la gent, hem d’assegurar-nos que no l’usen per fer mal a d’altres o difondre desinformació’, ha asseverat Zuckerberg, que es va reunir dilluns amb un grup de diputats de cara a la compareixença.
Així mateix, el fundador d’una de les xarxes socials més importants del món ha assegurat que l’empresa no té en compte la ideologia dels seus treballadors i ha insistit que Facebook tracta de ser el més imparcial possible respecte a temes polítics.
En resposta a les preguntes del senador demòcrata Patrick Leahy, que ha expressat la preocupació dels nord-americans davant la crisi de privadesa de la companyia, Zuckerberg ha confirmat que Facebook està cooperant amb el fiscal especial Robert Mueller, que està investigant la presumpta interferència russa en les eleccions presidencials de 2016, així com en la campanya de l’ara president del país, Donald Trump.
‘No tinc constància de l’existència de citacions sobre aquest tema, però podria haver-n’hi, estem treballant amb ells’, ha asseverat en relació amb la perquisició de Mueller, segons ha recollit la cadena de notícies nord-americana CNN.
En aquest sentit, ha indicat que alguns dels seus empleats han estat interrogats per l’equip del fiscal especial, però ha afegit: ‘A mi no m’han interrogat’. ‘Vull anar amb compte perquè la nostra feina amb el fiscal especial és confidencial i vull assegurar-me que no revelo res que sigui important o estigui subjecte a aquesta condició’, ha explicat l’empresari.
Facebook s’ha vist sacsejada des de mitjan març per les denúncies que la consultora política Cambridge Analytica va tenir accés inadequat a la informació de milions d’usuaris de la xarxa social més gran del món, la qual cosa li va permetre crear perfils sobre els votants nord-americans que van ser utilitzats per donar suport a la candidatura presidencial de Trump el 2016.
Zuckerberg té previst, a més, presentar-se avui davant de la comissió d’Energia i Comerç de la Cambra de Representants per continuar responent les preguntes dels congressistes nord-americans en relació amb el cas.
Assegura que Facebook canviarà
El programador, de 33 anys, ha afirmat que l’empresa travessa una crisi i que té previst canviar i respondre positivament davant de les dures crítiques proferides contra la companyia arran dels últims esdeveniments.
‘Estem immersos en un ampli canvi filosòfic’, ha manifestat Zuckerberg en un intent per avançar-se a qualsevol proposta de legislació que pugui suposar una restricció de les activitats de la xarxa social.
El president de la comissió de Comerç, Ciència i Transport del Senat nord-americà, John Thune, ha alertat que ‘en el passat els senadors han estat disposats a deixar que les empreses tecnològiques s’autorregulin, la qual cosa podria canviar’.
‘La sessió d’avui és com a mínim extraordinària. (…) Més de 2.000 milions de persones utilitzen Facebook cada mes. 1.400 milions ho fan cada dia, la qual cosa és més de la població de qualsevol país a excepció de la Xina i suposa quatre vegades la demografia nord-americana’, ha manifestat en un comunicat de la comissió.
‘En cert sentit, l’abast de Facebook és el que fa que siguem aquí avui. Pel que Zuckerberg ha descrit com una bretxa en la confiança. (…) Tenim moltes preguntes sobre el comportament de Cambridge Analytica i esperem que hi hagi una vista en el futur per aclarir les coses’, ha continuat.
El document recull que ‘la recent notícia que actors maliciosos han utilitzat les mancances de privadesa de Facebook per utilitzar comptes falsos només afegeix més llenya al foc’. Els més de 80 milions de perfils afectats suposen aproximadament un terç dels usuaris actius nord-americans i gairebé una quarta part dels votants potencials.
Un portaveu de la companyia ha informat que l’empresa ja ha començat a posar al corrent els usuaris afectats, la majoria nord-americans. En relació als termes d’ús de Facebook, Zuckerberg ha argumentat que ‘són els que són’, per la qual cosa els usuaris no poden ‘esmenar-los’ i ha destacat que l’empresa hauria de ‘fer molt més’ per reforçar les seves polítiques sobre l’ús de contingut.
Legislació sobre l’ús de dades
Zuckerberg, que va fundar l’empresa quan era estudiant de la Universitat de Harvard, segueix lluitant per demostrar que segueix sent la persona idònia per continuar al capdavant de l’empresa, una de les més grans del món.
Divendres el desenvolupador va mostrar el seu suport a la idea de perfilar una legislació que obligués les xarxes socials a publicar la identitat dels compradors d’espais per a anuncis online amb contingut polític.
D’altra banda, durant la compareixença ha reiterat que també donaria suport a una normativa que impliqués comptar amb el permís dels usuaris a l’hora d’utilitzar les dades d’aquests.
En aquest sentit, ha posat l’accent en què els detalls de tal legislació serien de gran importància, per la qual cosa seria necessari iniciar converses sobre el tema.
A més, ha assegurat que Facebook no col·laborarà de forma activa amb l’Administració Trump i la seva política migratòria, i ha explicat que l’empresa només coopera amb el govern si hi ha una amenaça imminent o si hi ha un motiu legal pel mig.