Zoo culmina el seu llegat amb el documentari ‘Sobreviure a l’incendi’

  • El documentari recull l'evolució de la banda durant els seus deu anys de vida, i també ofereix una mirada propera al seu cantant, Panxo · Arribarà als cinemes el 8 de novembre, però abans es projectarà al Festival In-Edit

VilaWeb
Arnau Lleonart
23.10.2024 - 20:00

Aquest estiu, Zoo va tancar una trajectòria de deu anys amb un concert final a la seva Gandia natal. Després d’haver anunciat per sorpresa la fi del projecte musical just quan eren en el seu punt més alt, es van acomiadar amb una ronda curta, de deu concerts i prou, dels quals, tan sols un va ser al País Valencià, un a Catalunya i un a Mallorca. Una carrera curta però molt intensa, que va començar el 2014 amb la publicació de “Estiu“, i que ara ha quedat recollida en el documentari Sobreviure a l’incendi, que arribarà als cinemes el 8 de novembre i que es preestrenarà dilluns al Festival In-Edit de Barcelona.

El títol del documentari beu d’un vers de “El cap per avall”, un dels seus grans èxits, i és també una metàfora dels deu anys en evolució constant, de creixement musical i humà fins a convertir-se en una peça central de la música valenciana i, per extensió, de la música en català. El documentari acompanya els deu anys de Zoo a partir de material audiovisual existent de concerts –com els del Palau Sant Jordi, el WiZink Center de Madrid i el final a Gandia–, viatges i entrevistes als integrants del grup. A més, també ofereix una mirada centrada en Toni Sánchez (Panxo), el cantant i líder de la banda, en els seus moments d’intimitat i inspiració. Les dues línies narratives s’intercalen però s’expressen de manera diferent: les entrevistes relatives a la història del grup són visibles i breus, mentre que les de les parts personals només es poden escoltar, amb la idea d’abstraure’n la càmera.

L’espectador acompanya el grup en el seu context familiar, social i cultural sense maquillar les crisis que han de passar: els debats interns de Panxo, la gestió de l’èxit i la pressió que viuen. A més de la veu dels integrants del grup –Panxo, Arnau Giménez, Marcos Úbeda, Natxo Císcar, Héctor Galán, Toni (Pollet)–, el documentari també inclou entrevistes de personalitats, com l’ex-diputada de la CUP Anna Gabriel; el dirigent de Més País, Íñigo Errejón; el periodista Jordi Évole; i músics com Pep Gimeno, BotifarraMark Dasousa, JazzwomanSandra MonfortToni Mejías Pablo Sánchez, que és germà de Panxo.

L’autor del documentari, Josep Pitarch, amic personal dels integrants de Zoo, ha volgut captar les experiències vitals i el procés creatiu de les cançons que els han fet voltar per tot el país i més enllà. Pitarch és autor d’altres documentaris musicals, entre els quals, Cant al ras: la nit del poble (2017), Sempre Al Tall (2015), Més enllà del mur (2010), Assaltant el paradís (2007), i també del programa de televisió Ara sona (2019).

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor