El Zoo de Barcelona allibera més d’un centenar de tortugues i tritons en perill d’extinció

  • Els animals s'han criat al zoològic i s'han reintroduït als seus hàbitats naturals

VilaWeb
ACN
31.10.2021 - 11:32
Actualització: 31.10.2021 - 19:17

El Zoo de Barcelona, tot seguint el nou model de zoològic, ha enllestit aquests dies la reintroducció al medi d’exemplars de tres de les espècies autòctones sobre les quals té projectes de conservació: la tortuga de rierol, 27 exemplars; el tritó del Montseny, 58 larves; i la tortuga mediterrània, 51 exemplars, catalogades com a espècies en perill per la Unió Internacional per la Conservació de la Natura (UICN). A les tortugues els han posat dispositius GPS a la closca per seguir-les.

La setmana passada es van alliberar 27 exemplars de tortuga de rierol (mauremys leprosa) als espais naturals protegits de cal Tet-ca l’Arana i del Remolar-Filipines, en el marc del projecte de conservació d’aquesta espècie impulsat pel Zoo i el Consorci dels espais naturals del delta del Llobregat l’any 2012. És el quart any consecutiu que s’alliberen exemplars d’aquesta espècie. Enguany, vint dels exemplars han estat nascuts al Zoo i el grup s’ha completat amb set més provinents del Centre de Recuperació d’Amfibis i Rèptil de Catalunya (CRARC), que també col·labora al projecte.

Cada tortuga està marcada amb un codi específic al marge de la closca o un xip, cosa que permetrà d’avaluar-ne l’adaptació a la natura. Com a novetat, dotze dels exemplars alliberats duran un dispositiu GPS a la closca, que n’enregistrarà la posició i temperatura corporal. Aquests emissors permetran de fer un seguiment del moviment de les tortugues i oferiran informació valuosa sobre aspectes com ara la dispersió, la tipologia dels hàbitats seleccionats i els corredors emprats.

Fruit del conveni de col·laboració, el 2012 es va adequar una instal·lació al Zoo que recrea una bassa amb vegetació aquàtica autòctona, on es va col·locar una població reproductora de tortugues d’aigua i es va instal·lar senyalització informativa del projecte i del delta del Llobregat. Les primeres cries van néixer el 2014 i el 2016 es va fer el primer alliberament per reforçar les poblacions naturals al delta.

El tritó del Montseny, un amfibi català en vulnerabilitat extrema

També durant aquests dies s’ha treballat en la reintroducció del tritó del Montseny (calotriton arnoldi), i des del Zoo s’han enviat 58 larves, d’un total de 500 exemplars, de la varietat occidental de l’espècie per fer un nou alliberament al seu hàbitat. Els mesos de maig i juny se’n van reintroduir 328 exemplars, i des de la posada en marxa del projecte LIFE Tritó Montseny, se n’han alliberat vora 1.500.

LIFE Tritó Montseny té per objectius mantenir un reservori genètic als diferents centres de cria per garantir el futur de l’espècie i augmentar-ne l’àrea de distribució amb l’alliberament d’exemplars en més torrents. Gràcies a aquest programa de reintroducció, la cria en llibertat de l’espècie s’ha multiplicat aquests últims anys. El projecte està coordinat per la Diputació de Barcelona, i compta amb la participació de Forestal Catalana, la Generalitat, la Diputació de Girona, el GRENP i el Zoo de Barcelona.

A l’última reunió tècnica del projecte, es va fer seguiment de les poblacions reintroduïdes. Els centres van presentar els resultats de la cria dels tritons i es va analitzar la situació genètica de la població ex situ, com a punt de partida per a elaborar un pla de reintroducció annex al pla general de recuperació de l’espècie.

La tortuga mediterrània, tercera espècie en perill reintroduïda

Dimecres es van alliberar 51 exemplars de tortuga mediterrània (Testudo hermanii), 16 de les quals havien nascut al Zoo l’any 2020. En aquest cas, l’alliberament es va fer a la vall de Bovera, a les Garrigues, en col·laboració amb l’Associació Trenca, amb la novetat que es farà seguiment dels exemplars amb gossos ensinistrats. Aquest alliberament s’integra dins el pla de recuperació de l’espècie que fa el CRARC, sota la direcció de la Generalitat.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor