En directe: Zoido anuncia que la repressió de l’1-O va costar 87 milions d’euros

  • Els senadors Xavier Castellana (ERC), Josep Lluís Cleries (PDECat) i Joan Comorera (Units Podem) podran interrogar-lo sobre el dispositiu policíac desplegat al Principat

VilaWeb
Redacció
18.01.2018 - 02:00
Actualització: 18.01.2018 - 14:48

El ministre d’Interior espanyol, Juan Ignacio Zoido, compareix al senat espanyol per donar explicacions sobre l’operatiu policíac del primer d’octubre. Segons les dades del Departament de Salut, la violència de la policia espanyola i de la Guàrdia Civil va deixar 1.066 ferits. I Zoido ha quantificat en 87 milions el desplegament policíac per a reprimir el referèndum. Ha dit que es van enviar sis mil agents de la policia espanyola i de la Guàrdia Civil i que la violència que van exercir el dia del referèndum va ser culpa del govern de la Generalitat. També ha acusat de passivitat els Mossos d’Esquadra i ha dit que la brutalitat policíaca va ser deguda al fet que hi havia ‘infiltrats’ entre els votants.

14.45 – El ministre conclou la seva intervenció agraint la feina dels agents de la policia espanyola i la Guàrdia Civil que van ‘protegir i defensar’ la constitució.

14.37 – El senador d’ERC Xavier Castellana retreu a Zoido que ensenyi una foto de Sànchez i Cuixart dalt d’un cotxe de la Guàrdia Civil. Sap que eren allà per a dissoldre la concentració?, li pregunta. També li demana d’on han sortit els 87 milions d’euros de l’operació Copèrnic.

14.23 – El senador d’EH Bildu Jon Iñarritu retreu al ministre que parli de proporcionalitat, quan agents van orinar manifestants a Calella i després, vestits de paisà, els perseguissin amb porres extensibles. Iñarritu exigeix a Zoido que no banalitzi la violència i la brutalitat. I afageix: ‘Els Mossos van fer molt més que vostès sense donar ni un sol cop de pal.’

14.21 – Zoido acaba la seva segona intervenció. Torn de rèplica dels senadors.

14.17 – El ministre ensenya una fotografia de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart sobre un cotxe de la Guàrdia Civil. ‘No hem de justificar aquestes actituds’, diu.

14.10 – Zoido explica que l’apel·latiu Copèrnic per a denominar l’operació s’explica perquè es volia aconseguir un ‘gir copernicà’ en la situació política.

14.06 – El ministre diu que no donarà medalles als policies per a fer-se perdonar la situació dels agents destinats a Catalunya. ‘No s’ha de fer perdonar res, però s’ha d’agrair molt’, diu.

13.59 – Zoido admet que les pilotes de goma estan prohibides a Catalunya, però acusa a Roger Español de no permetre el replegament dels agents perquè els va llançar una tanca a l’exterior de l’escola Ramon Llull.

13.50 – El ministre diu al senador d’ERC Xavier Castellana que ell mai ha defensat els crits d’A por ellos’ i que no els dóna suport. A més, nega que cap membre del ministeri ordenés fer ús de la violència.

13.40 – Zoido reitera que el problema no va ser la ‘proporcionalitat de la força’, sinó els responsables que van desatendre tots requeriments judicials i crides per evitar l’1-O, en referència a Carles Puigdemont.

13.36 – Zoido es dirigeix al senador Cleries, per dir-li que s’ha de fer la idea que Sànchez i Cuixart són a la presó i que és una decisió judicial.

13.32 – ‘Encara no se sap a ciència certa com van poder arribar les urnes’, afirma.

13.30 – Sobre les urnes, Zoido diu que els ‘cubells’ de l’1-O no complien els requisits internacionals. I afegeix que la policia espanyola cercava urnes de veritat.

13.23 – Zoido diu que només es va fer ús de pilotes de gomes en un col·legi de Barcelona i va ser per evitar que ‘una multitud tumultuària passés per sobre’ dels agents quan es retiraven del lloc.

13.21 – ‘Que no s’hagués d’alterar la normal convivència ciutadana no vol dir que no s’hagués de complir amb la part dispositiva de la interlocutòria de la jutge del TSJC: requisar les urnes’, afirma Zoido.

13.20 – En la segona intevenció, Zoido torna a culpar a la Generalitat de la violència i la brutalitat policíaca durant l’1-O. El ministre assegura que els agents moltes vegades es van haver de defensar d’agressions i que sempre es va fer un ús legítim de la força.

12.40 – El senador d’En Comú Podem Joan Comorera considera que l’operació contra l’1-O va ser un fracàs perquè no tan sols no va evitar el referèndum, sinó que va causar centenars de ferits i destrosses. ‘El govern i el seu ministeri van demostrar incompetència, desídia i falta de coneixement sobre la situació de Catalunya’, ha retret a Zoido. També li ha demanat qui havia donat les ordres de començar les càrregues i d’acabar-les.

12.20 – El senador d’ERC Xavier Castellana critica l’actuació de la policia espanyola i pregunta al ministre què vol dir ‘A por ellos’ que cantaven els agents. I recorda el caràcter festiu, pacífic i democràtic de l’1-O. A més, l’acusa de viure en un univers paral·lel per haver negat l’existència de la violència i brutalitat dels agents. Castellana també demana a Zoido per què la policia espanyola i la Guàrdia Civil va fer servir pilotes de goma si són prohibides per llei a Catalunya. ‘Quines actuacions emprendrà el govern per a reparar el cas de Roger Español, que va perdre la visió d’un ull?’, demana. Finalment, el senador recorda a Zoido que si està orgullós de l’actuació policíaca, vol dir que també està orgullós dels ferits i les destrosses.

12.00 – El senador del PDECat Josep Cleries assegura que la ciutadania de Catalunya va demostrar més responsabilitat que no el govern espanyol el dia del referèndum. ‘Com valora el ministre que un jutjat de Barcelona hagi decidit d’investigar les càrregues?’, demana a Zoido. També li retreu que declarés secret d’estat tot l’operatiu contra l’1-O. ‘Es volia protegir?’, li demana. Finalment, Cleries exigeix al govern espanyol que respecti el resultat del 21-D, on ‘hi va haver més vots independentistes que l’1-O.’

11.40 – El senador d’EH Bildu Jon Iñarritu diu a Zoido si ha obert investigacions per a determinar tots els ferits que hi va haver, els incidents que van causar alguns agents a la ciutat de Barcelona, les ràtzies d’agents vestits de paisà a Calella contra ciutadans que protestaven contra la violència de la policia, etc.

11.22 – Zoido explica que no es pot donar una xifra exacta d’agents, però assegura que 4.500 agents va ser la reserva habitual a Catalunya. Durant l’1-O, però, la xifra era superior: 6.000 agents. I el cost de l’operació diu que fou de 87 milions.

11.17 – El ministre diu que els CDR han continuat fent ‘actuacions coercitives’ i esmenta els talls de carreteres i vies per a impedir la circulació durant l’aturada de país. A més, els acusa de fer servir nens en alguns talls.

11.10 – Zoido diu que els agents de la policia van actuar de manera proporcionada i professional. El ministre diu que es van fer cinc detencions per agressions contra els agents.

11.07 – El ministre diu que algunes intervencions es van aturar o no es van executar per l’hostilitat dels concentrats. Segons ell, la decisió es va prendre per evitar avalots. Zoido també critica la manipulació informativa sobre els ferits. I acusa la Generalitat de ser-ne responsable perquè sabia que el referèndum era il·legal.

11.05 – Zoido posa en el punt de mira en els CDR, especialment a la ciutat de Barcelona. I acusa de ‘passivitat i complicitat’ moltes patrulles dels Mossos.

11.03 – ‘En certs punts es van produir accions violentes que van requerir l’ús mínim de la força’, diu el ministre.

11.02 – El ministre explica que en alguns col·legis electorals, els concentrats van fer accions directes de violència, bé en el moment de la intervenció, bé una volta els agents es retiraven.

11.01 – ‘Entre la gent pacífica que anava a votar hi havia molts radicals’, diu Zoido.

11.00 – Zoido diu que els agents van trobar concentracions que entrebancaven l’actuació policíaca. ‘Algunes d’anomenada resistència passiva, altres de violentes’, diu. El ministre diu que la resistència dels col·legis eren accions coordinades i organitzades.

10.57 – Segons el ministre, es va fer un ús mínim i proporcional de la violència. Diu que l’objectiu era impedir el referèndum i intentar que l’actuació policíaca tingués l’impacte mínim en la gent i, així, evitar avalots.

10.55 – Zoido diu que el referèndum no tenia garanties i que en alguns municipis hi va votar més gent de la censada. I fa befa del cens universal. ‘Sembla que a molta gent li anava bé votar a Polinyà’, diu.

10.52 – El ministre es refereix ja a l’1-O. Assegura que ‘l’eficàcia limitada’ de l’actuació dels Mossos va significar que la policia espanyola i la Guàrdia Civil hagués d’actuar. A més, Zoido posa en dubte la xifra de col·legis que van tancar els Mossos.

10.45 – Zoido continua enumerant actuacions de la policia espanyola contra l’1-O: segrest de butlletes, tancament de webs, intervenció del CTTI, etc. També comenta les reunions de coordinació entre Mossos i policia espanyola sobre com actuar els dies abans de l’1-O per a segellar col·legis i intervenir material.

10.41 – El ministre afirma que els Comitès de Defensa del Referèndum són els independentistes ‘més radicals’ i que van començar les ocupacions dels col·legis electorals. Segons Zoido, es van fer servir nens per evitar que la policia pogués tancar els punts de votació. ‘Va ser una irresponsabilitat’, diu.

10.40 – Zoido diu que 647 ajuntaments van cedir espais per al referèndum malgrat els advertiments.

10.38 – Zoido explica que els vehicles de la Guàrdia Civil van ser objecte de ‘gran violència i destrosses’. Segons el ministre, els desperfectes van costar 135.000 euros.

10.35 – El ministre parla ara de l’operació Anubis: l’entrada de la Guàrdia Civil al Departament d’Economia el 20 de setembre. ‘ANC i Òmnium van convocar milers de persones, on es feia un escorcoll judicial. Tots els qui eren allà van rebre l’assetjament dels concentrats. Fins i tot els agents que hi havia a l’entrada es van haver de refugiar a l’interior del departament’, explica.

10.32Zoido diu que s’ha limitat a descriure fets i actuacions judicials. ‘No he fet judicis de valor’, afirma. ‘Des del primer moment s’actua amb serietat i rigor i com a resposta a unes diligències judicials’, afegeix. Aassegura que s’ha volgut embrutar la imatge dels agents desplaçats que van ‘protegir i defensar la constitució.’

10.28 – Zoido fa un repàs cronològic de tots els passos judicials i policíacs contra el referèndum abans del primer d’octubre.

10.20 – ‘Van perpetrar un atac deslleial a la constitució, a la unitat d’Espanya i a l’estatut’, diu el ministre sobre l’aprovació de les lleis del referèndum

10.16 – ‘L’1-O i la DUI té com a precedent el ple del 9 de novembre de 2015 en què es va aprovar l’inici del procés de creació de l’estat català’, afirma el ministre.

10.15 – Zoido es refereix a l’1-O com a ‘referèndum il·legal’. Assegura que els plens de les lleis del referèndum van ser un detonant per a la radicalitat, la desobediència i els tumults.

10.12 – Arran de l’aplicació del 155 i, per tant, la intervenció dels Mossos, Zoido afirma: ‘L’única instrucció que vaig donar a Ferran López, el nou cap dels Mossos, va ser que fes complir l’ordenament jurídic.’

10.10 – Zoido acusa el govern de Puigdemont d’haver comès un desafiament gravíssim. ‘Havíem de respondre amb la fermesa que ens permet la constitució i l’ordenament jurídic’, afegeix.

10.05 – Comença la compareixença de Zoido.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor