Zaldibar, la catàstrofe ecològica que té el govern basc contra les cordes

  • Deu dies després de l'esfondrament d'un abocador, la població està indignada per l'opacitat del govern d'Urkullu · Hi ha dos desapareguts i Sanitat ha demanat a la gent que no obri les finestres de casa per presència de dioxines a l'aire

VilaWeb

Redacció

16.02.2020 - 09:55
Actualització: 16.02.2020 - 16:19

El president basc, Íñigo Urkullu, va anunciar dilluns que avançava les eleccions al 5 de l’abril. Els sondatges li són favorables i tampoc no volia que els comicis coincidissin amb la crida a les urnes a Catalunya. Tot i que la pre-campanya electoral hauria d’estar en plena ebullició, els mitjans del País Basc fa deu dies que només parlen d’una cosa: la catàstrofe ecològica de Zaldibar.

El 6 de febrer es va esfondrar l’abocador de Zaldibar (entre Durango i Eibar). Mig milió de tones de residus van caure sobre la AP-8, la carretera que uneix Bilbao i Sant Sebastià. I en mig d’aquest caos, van desaparèixer dos treballadors. Des de fa deu dies, ningú no sap res de Joaquín Beltrán i Alberto Sololuze.

Els esforços se centren ara a apagar els incendis que s’han generat per la combustió de metà. De fet, el departament de Sanitat ha demanat a la població de la zona, unes 48.000 persones, que no obri les finestres de casa i que no faci esport a l’aire lliure per la presència de dioxines i furans a l’aire. Fins i tot s’ha suspès el derbi entre l’Eibar i la Reial Societat que s’havia de jugar aquest diumenge a Ipurua.

El que més ha enervat a la població és la política comunicativa del govern d’Urkullu, que ha anat donant informació en comptegotes, mentre creuava retrets amb l’empresa que gestiona l’abocador, Verter Recycling 2002. De fet, els veïns no sabien que a Zaldibar s’hi abocava amiant fins que es va suspendre temporalment la recerca de Joaquín Beltrán i Alberto Sololuze per la presència d’aquest material.

En declaracions a Eitb, un camioner que habitualment transportava residus a Zaldibar ha assegurat que no hi havia cap control de l’amiant. ‘Quan vaig arribar el primer dia vaig pensar: “Però això què és?” Quan vaig tornar a casa li vaig dir a la meva parella: “Per què estem reciclant? A Zaldibar dipositen l’amiant a qualsevol lloc i el cobreixen amb terra.”‘

En aquest sentit, amb el pas dels dies, la vice-consellera de Medi Ambient, Elena Moreno, ha admès públicament que el govern tenia coneixement de la mala gestió de Verter Recycling 2002 i que estava a punt d’expedientar-la per fugues de materials no autoritzats i ocupar més espai del permès. ‘Les coses no es feien bé’, ha dit Moreno.

I mentrestant, ahir milers de persones van sortir al carrer per exigir responsabilitats i transparència al president basc. Tres columnes de manifestants des d’Ermua, Eibar i Elgeta es van dirigir a peu a Zaldibar, on es van concentrar sota el lema ‘Aclariu-ho ara’.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor