30.03.2025 - 17:58
|
Actualització: 30.03.2025 - 19:55
La vice-presidenta segona del govern espanyol, Yolanda Díaz, ha clos l’assemblea estatal de Sumar amb una crida a la unitat de l’esquerra i la convicció que la seva formació tornarà a ser clau per a reeditar el govern de coalició amb el PSOE a les eleccions del 2027. En l’acte, també s’hi han elegit Lara Hernández i Carlos Martín com a nous dirigents del partit. “Ens poden enriquir els matisos, però la gent vol que caminem plegades”, ha dit Díaz, que ha reivindicat l’experiència de la candidatura unitària de les eleccions espanyoles del 2023, en què Sumar i Podem van presentar-se plegats després d’unes negociacions molt tibants. Tot i que després el partit de Ione Belarra es va desmarcar del projecte, Díaz ha insistit que cal tornar a bastir ponts: “Ens queden dos anys no tan sols per a guanyar les eleccions, sinó per a canviar la vida de la gent, per a guanyar el país i el futur.”
Díaz ha defensat que el govern de coalició espanyol és “un far d’esperança al món” i una referència internacional en polítiques progressistes, però ha avisat que amb això no n’hi ha prou i que cal avançar amb més ambició: “El moment és ara. No n’hi ha prou amb resistir. Davant l’ofensiva de l’odi i les guerres, cal agenda social i desplegament de l’acord de govern.” Entre les mesures que considera imprescindibles hi ha la reducció de la jornada laboral, la creació d’una prestació universal per fill a càrrec i l’aprovació del nou estatut del becari. També ha reclamat una intervenció en el preu públic de l’habitatge i més justícia fiscal, perquè “pagui més qui més en té”.
Ha defensat amb força la pujada del salari mínim interprofessional i s’ha mostrat contenta per l’acord amb el PSOE perquè no tributi a l’IRPF, com a mínim el 2025. En canvi, ha marcat distància amb els socis socialistes per l’augment de la despesa militar. “No és el moment del rearmament, a Europa”, ha dit, i ha advertit que cal fer renéixer la idea d’una Europa social i del benestar: “Si no ho fem així, ens equivocarem.”
Al començament del discurs, Díaz ha estat interrompuda per una dona del públic que, amb una careta, l’ha increpada i li ha demanat “quants depredadors sexuals més sortiran de Sumar”, en al·lusió a l’ex-portaveu Íñigo Errejón, que va deixar la política l’octubre arran d’unes denúncies per agressions sexuals.
Una espontánea boicotea la intervención de Yolanda Díaz por los “depredadores sexuales” de Sumar
“De comunista a comunista: ¿cuántos depredadores sexuales más van a salir del armario de Sumar?” pic.twitter.com/TtbUKOJXgZ— IamRGR (@IamRGR1) March 30, 2025
A l’acte de cloenda també han intervingut el ministre espanyol de Cultura i portaveu de Sumar, Ernest Urtasun, i la portaveu parlamentària, Verónica Martínez Barbero. Urtasun ha qualificat el pla de rearmament europeu de “veritable barbaritat” i ha defensat una autonomia estratègica basada en una seguretat més àmplia i no centrada en l’àmbit bèl·lic, que inclogui la seguretat ambiental. Martínez Barbero, per la seva banda, ha defensat la unitat de les forces d’esquerra com a motor per a fer avançar l’estat espanyol: “Volem fer avançar aquest país amb una esquerra unida, diversa i ferma en les seves conviccions.”