Xuriach presenta el seu disc i DVD aquest dimarts a l’Espai VilaWeb

  • És un projecte inèdit de reconstrucció de músiques i danses catalanes dels segles XVII i XVIII

VilaWeb

Redacció

15.04.2019 - 01:04
Actualització: 16.04.2019 - 19:07

La companyia de dansa i música Xuriach presenta aquest dimarts a les set del vespre a l’Espai VilaWeb el seu disc i DVD titulat Sonau, musichs, sonau…! Balls i festa a la Catalunya del barroc. És un projecte inèdit de reconstrucció de músiques i danses catalanes dels segles XVII i XVIII que inclou paisatges sonors, música instrumental i vocal i la recreació audiovisual de balls i celebracions amb vestuari, instruments i ambients originals de l’època. A més, la publicació coincideix amb el desè aniversari de Xuriach.

Podeu veure l’acte ací.

Aquest és el vídeo promocional.

Fet amb passió i compromís, el disc ofereix d’una manera amena i creativa un estudi aprofundit sobre la dansa que es ballava a Catalunya durant el període barroc. Hi han pres part instruments originals de l’època i hi han col·laborat diversos cantants, com ara Anaïs Oliveras o Pep Gimeno ‘Botifarra’. A més, l’estudi aporta noves claus de lectura i d’interpretació del patrimoni coreogràfic i festiu català, més enllà de possibles simplificacions folklòriques.

Com era la dansa en el període barroc?

La dansa que es ballava a la Catalunya del segle XVII i començament del XVIII tenia encara molts elements post-renaixentistes. Si a Europa s’havia popularitzat el model de la belle danse francesa, precursora d’això que ara anomenem ‘dansa clàssica’, a casa nostra s’havien mantingut fidels a una manera d’entendre la música, el ball, l’anomenada ‘dansa d’escola ibèrica’.

Precisament aquest estil de dansa és el gran desconegut del repertori català, però ningú no es pot imaginar un carnaval ni cap festa d’aquell temps sense un grup de ministrils. I el cas és que en la música tradicional d’avui encara trobem variants d’aquell repertori antic: pavanes en balls del ciri, espolsades o balls de gitanes, villanos en cançons tradicionals, balls de bastons i corrandes, balls plans, sardanes i gèneres com ara la jota, el fandango i el bolero en són alguns exemples.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor