17.01.2023 - 18:39
|
Actualització: 17.01.2023 - 19:13
La Conselleria de Cultura de la Junta de Galícia ha demanat a l’Ajuntament de Barcelona la informació disponible per aclarir l’origen de les dues peces escultòriques procedents del Monestir de San Lourenzo de Carboeiro, a Pontevedra. La petició arriba després de la informació publicada pel digital gallec ‘La Voz de Galicia‘. En l’article, un historiador acredita que les obres van ser sostretes a final dels anys seixanta, en un context de robatoris i destrosses al monestir, com ja havia denunciat fa anys l’apoderat del Servei de Defensa del Patrimoni Artístic a Pontevedra, d’aleshores. Segons ha explicat Salvador Garcia, director del Museu Marès, l’equipament s’està treballant en un informe tècnic amb l’objectiu de recopilar la informació disponible i aclarir-ne l’origen.
Les peces són un Crist entronitzat i un relleu medieval amb símbols dels evangelistes Sant Lluc i Sant Joan, tots dos part del timpà de l’església del monestir gallec. No va ser fins a l’any 1980 les va comprar el museu Frederic Marès de Barcelona a Ericka Birk, la viuda de Fernando Birk, un empresari i col·leccionista d’origen alemany.
Just quan l’Institut de Cultura de Barcelona va tenir coneixement del cas, va començar a estudiar tota la informació disponible sobre les obres i investigar-ne l’origen i, a partir d’aquí, serà l’Ajuntament de Barcelona qui haurà de prendre una decisió tècnica i jurídica valorant les opcions que s’obririen, segons el director del Museu Marès. “Des del punt de vista documental és el que hem de valorar. S’han d’estudiar els fonaments jurídics per part de l’Ajuntament de Barcelona”, ha precisat en una atenció als mitjans.