Xnet denuncia l’opacitat de Google i Apple en el desenvolupament de les eines de rastreig de la covid-19

  • El col·lectiu lamenta que els dos gegants tecnològics hagin incomplert la promesa de fer públics tots els codis que permetran el funcionament de les apps governamentals de traçabilitat

VilaWeb

Redacció

03.06.2020 - 17:00
Actualització: 03.06.2020 - 17:20

Google i Apple, que monopolitzen pràcticament els sistemes operatius dels mòbils, van anunciar a l’abril una col·laboració inèdita per a fer front a la covid-19. Un acord que ha despertat molts dubtes i incògnites pel que fa al respecte a la privadesa de les dades dels usuaris. Fa poc, tots dos gegants van incorporar les ‘notificacions per la covid-19’ en les versions més actualitzades d’Android i iOS, cosa que ha causat encara més rebombori.

El col·lectiu Xnet critica l’opacitat de les dues multinacionals a l’hora de desenvolupar les eines de rastreig de la covid-19 i denuncien que han incomplert la promesa de fer públics tots els codis que permetran el funcionament de les aplicacions de traçabilitat governamentals. ‘Sense poder-ho auditar, no sabem si s’extreuen i s’utilitzen les dades que es generen i es recullen per combatre la covid-19’, diuen en un comunicat.

En aquest sentit, Xnet recorda que Google i Apple han activat dos elements. D’una banda, la base per a una aplicació que ha de ser desenvolupada pels governs, i d’una altra, l’API –notificacions per la covid-19– que s’ha incorporat a les actualitzacions d’Android i iOS i que permetrà l’operativitat d’aquestes apps governamentals. ‘Només és obert el codi de l’aplicació, la resta no podem auditar-la’, es queixen.

També lamenten que els processos per a la privadesa no s’hagin inclòs en els codis publicats per a les aplicacions. ‘Presumiblement, la resposta és que ho fan per raons de seguretat, però els protocols de seguretat oberts són els més utilitzats’, expliquen. El col·lectiu reconeix que els dos gegants tecnològics són necessaris per a desenvolupar aquestes eines per fer front a la pandèmia, però consideren que la manca de transparència en el procés és ‘un xantatge’.

A més, en relació amb les notificacions, lamenten que hi ha hagut confusió entre els usuaris que s’instal·laven aquesta API. ‘No deixen clar que això no és l’aplicació. Cal clicar a “més informació” per entendre-ho millor’, constaten. D’altra banda, consideren preocupant que Google i Apple reclamin d’activar el Bluetooth i la geolocalització perquè el sistema de notificacions funcioni. ‘No tenim cap manera de saber-ne realment per què, quin és el motiu real.’ Així mateix, recorden que en un comunicat del 20 de maig, Google i Apple van assegurar que no es faria servir la geolocalització.

També critiquen que no s’informi clarament l’usuari de la utilitat de les notificacions i les apps. ‘El sistema no serveix per a saber qui té la covid-19 al teu voltant en temps real. Les aplicacions no serviran per a això, però pot ser més interessant que la gent s’ho cregui, probablement perquè ho fa més atractiu’, retreuen.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor