[VÍDEOS] Les xiulades històriques dels Barça-Athletic que Felipe VI s’estalviarà avui

  • Les últimes finals de copa entre els dos equips van estar marcades per les xiulades inicials a Juan Carlos I i Felipe VI · Aquesta escena no es repetirà avui, ja que el partit es juga sense públic

VilaWeb
Felipe VI, a la llotja del Vicente Calderón en la final del 2012

Redacció

17.04.2021 - 19:47
Actualització: 17.04.2021 - 19:48

Una final de la copa del rei entre el Barça i l’Athletic és sinònim de rivalitat, intensitat i animadversió. En la memòria dels afeccionats més sèniors encara perdura l’anomenada ‘Batalla del Bernabéu’, el 1984. El partit va acabar amb els dos equips enfrontats en una batalla campal com no s’havia vist abans. Però aquest duel, especialment en els últims anys, també és sinònim de germanor i sobretot, de xiulades eixordadores. En la final d’avui, que els dos equips disputen a Sevilla, aquest ritual no es podrà seguir per culpa de la covid.

El futbol ha volgut que en els últims anys els dos equips s’enfrontessin en tres finals de copa. La primera el 2009, quan Juan Carlos I era encara el rei espanyol. L’escenari va ser Mestalla, a València. La monumental xiulada només es va sentir a l’estadi perquè la realització de TVE va censurar les imatges fent connexions en directe amb Bilbao i Barcelona. Al descans van emetre la xiulada tot adduint que hi havia hagut un “error humà” en la connexió en directe. L’escàndol va ser tal que l’endemà la direcció de TVE va acomiadar el director d’esports de la cadena, Julián Reyes.

Va ser la primera gran xiulada de les que vindrien. Fins i tot la fundació ultra Defensa de la Nación Española (Denaes) va interposar una querella contra el col·lectiu Catalunya Acció i la plataforma pro seleccions basques com a suposades organitzadores de la protesta. Va ser desestimada perquè segons el jutge, estava emparada en la llibertat d’expressió.

El 2011 el Barça va disputar la final contra el Reial Madrid, on va tornar-se a escoltar una gran xiulada a Juan Carlos I, l’última que presidia Juan Carlos I com a rei. Però no va ser tan forta com la del 2009, perquè la federació va fer sonar l’himne a 120 decibels i l’afició madridista va entonar l’himne per tal de tapar la xiulada. Però el 2012 Barça i Athletic van tornar a coincidir a la final de copa. A més, aquesta, es disputava a Madrid, a l’estadi Vicente Calderón. El príncep Felip va acudir a la final en substitució del seu pare, que mesos enrere havia estat ingressat després de patir un accident en una cacera d’elefants a Botswana.

La tensió era enorme perquè tothom recordava els fets del 2009. Esperanza Aguirre, presidenta de la Comunitat de Madrid, fins i tot va demanar que el partit es disputés a porta tancada. Van ser diversos els polítics que no van voler assistir a la llotja de l’estadi per no presenciar els fets, com la mateixa Aguirre, el president del govern, Mariano Rajoy, o el secretari general del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba.

De nou es va generar una polèmica perquè TVE va incrementar el volum de l’himne per tal de silenciar els xiulets, que sí que es van poder sentir a la retransmissió de TV3. Vegeu la diferència:

L’última final entre Barça i Athletic va ser el 2015 i la xiulada va tornar a repetir-se. No van servir de res les amenaces del ministre de l’Interior espanyol, Juan Ignacio Zoido, que va assegurar que la xiulada era ‘violència’, ni que la policia espanyola hagi requisat estelades, samarretes grogues i xiulets als controls de seguretat. Com cada any, quan van sonar les primeres notes de l’himne, milers de xiulets el van silenciar.

La quarta xiulada s’hauria pogut produir avui, però la covid ha volgut que el partit a La Cartuja de Sevilla es jugui sense públic. Felipe VI estarà a la llotja de l’estadi, però aquest any podrà estar tranquil. 

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor