21.05.2021 - 17:38
|
Actualització: 22.05.2021 - 11:50
La plataforma de perforació xinesa Hainiu II ha establert un nou rècord mundial de perforació en aigües profundes. Desenvolupada per la Universitat de Ciència i Tecnologia de Hunan (HNUST), ha assolit una profunditat de 231 metres en un fons marí que es troba a més de dos mil metres sota el nivell de la Mar de la Xina Meridional.
Fins ara, la profunditat màxima de perforació dissenyada per a les màquines de perforar aigües profundes de tot el món era de 200 metres, i la profunditat real perforada recuperant mostres, era de 135 metres, segons que explica el xinès Diari del Poble.
El mostreig de nuclis a pressió és una tècnica única de la plataforma Hainiu II, que permet de recuperar mostres de nuclis del fons de l’oceà mentre es manté la pressió. Es considera vital per a explorar el gel inflamable, un cristall de gel amb metà i alguns altres minerals del fons marí. El gel inflamable es troba en forma sòlida tan sols quan és sota la pressió de l’aigua de mar. Un cop retirat de la profunditat, es volatilitzaria a causa de la descompressió. És per això que aquestes substàncies només es poden recuperar amb un mostreig de nucli a pressió. Durant la perforació i el mostreig també pot detectar la resistivitat elèctrica i la porositat de les roques i fer fotografies al pou.
L’equip vol posar la plataforma de perforació en una operació d’exploració a la Fossa de les Mariannes amb una profunditat de més de deu mil metres, on mai no s’ha fet cap perforació del fons marí.