À Punt mira al passat i rescata Ximo Rovira, presentador estrella de Canal 9

  • Ara fa un any el consell rector va vetar l'intent dels directius d'À Punt que fos presentador de 'Atrapa'm si pots' perquè consideraven que estava associat a la telebrossa

VilaWeb
Ximo Rovira al programa 'Fas Festa' d'À Punt. Fotografia: À Punt

Redacció

27.07.2023 - 11:13
Actualització: 27.07.2023 - 15:30

El presentador Ximo Rovira, que va estar al capdavant del polèmic programa del cor Tómbola, que es va fer a Canal9 entre 1997 i 2004, tornarà a la televisió pública valenciana. A partir de la tardor, presentarà un nou magazín de vesprada a À Punt que, segons un comunicat del canal, “apostarà per l’entreteniment, l’actualitat i les històries de proximitat” durant dues hores cada dia.

Al programa hi haurà entrevistes, actuacions en directe i “moltíssimes sorpreses als convidats”. A més, faran connexions en directe amb reporters al carrer que aniran als llocs d’actualitat del dia. El programa és produït per la productora valenciana Ilusionmedia TV en col·laboració amb EuroTVProducciones.

El retorn de Rovira a la televisió pública és especialment polèmic pel seu paper com a conductor de Tómbola. Ara fa un any, les direccions internes d’À Punt li van encarregar de presentar el concurs Atrapa’m si pots, però la decisió va ser aturada pel Consell Rector de la Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació, el màxim òrgan dels mitjans públics i responsable del compliment dels objectius generals de servei públic. La presidenta en funcions del Consell Rector, Mar Iglesias, va dir llavors que l’elecció de Rovira significava mirar al passat i a l’etapa de Tómbola, de manera que el públic l’associa amb el programa que va donar peu a la telebrossa.

Tómbola és considerat el precursor d’un format televisiu de premsa del cor descarnat, sensacionalista i mancat de principis que, més tard, es va estendre a les televisions privades espanyoles. Tot i que era un programa produït per a Canal9, també s’emetia a les televisions autonòmiques Telemadrid i Canal Sur i televisions locals. El to del programa, ofensiu amb molts convidats i morbós, va transcendir a l’àmbit polític, amb crítiques del PSOE i Esquerra Unida, i el suport al programa que va expressar l’any 1999 el llavors ministre espanyol de Cultura, Mariano Rajoy. Les polèmiques constants van fer que, malgrat les grans quotes d’audiència, les altres cadenes autonòmiques que també emetien el programa deixessin de fer-ho, de manera que durant la seva darrera etapa només s’emetia a Canal9 i televisions locals.

Una de les polèmiques més grosses va ser el 2004, quan els periodistes Jesús Mariñas Aurelo Manzano van mesurar en directe el penis d’un ex-concursant del reality show Gran Hermano. El conseller de Presidència i portaveu del govern de la Generalitat, Alejandro Font de Mora, va dir que era un fet “molt lamentable” i que “la direcció de la Ràdio Televisió Valenciana ja coneixia prou l’opinió del Consell sobre aquest tipus de continguts”, tot i que va refusar de demanar públicament cap tipus de decisió sobre la continuïtat del programa.

Tot i això, no va trigar gaire temps més a ser cancel·lat, tant pel malestar social com pel descens de l’audiència: set mesos després, el 27 de novembre de 2004, va emetre l’últim programa de Tómbola. Tot i la cancel·lació, el programa ja havia marcat una tendència i tant Telecinco com Antena 3 havien imitat el format amb altres programes del cor, que reunien altes quotes d’audiència. De fet, el mateix Ximo Rovira va arribar a ser presentador d’estiu d’un d’aquests programes, ¿Dónde estás corazón?, d’Antena 3.

Fins ara, Ximo Rovira treballava a la televisió privada Levante TV, on presentava els programes L’arrós de Ximo Comunitat Valenciana en directe. En declaracions a Levante EMV, ha fet referència a l’anterior vegada que els directius del canal van voler fitxar-lo, però van ser aturats pel consell rector: “Estic molt feliç. Hi ha hagut altres intents que pogués col·laborar i presentar algun programa de la casa, i ara ha arribat un projecte que és tot un repte.” A més, diu que la seva intenció és fer un programa de televisió “amable, sense crits ni soroll”.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor