11.03.2020 - 10:49
|
Actualització: 11.03.2020 - 14:10
El president de la Generalitat Ximo Puig atribueix la suspensió de les falles d’enguany i de les festes de la Magdalena a l’alt nom d’infectats pel coronavirus 2019 a la Comunitat de Madrid, on 800 persones s’han infectat i 21 han perdut la vida. Tal com ha dit en una entrevista a À Punt, ‘fins al darrer moment’ han intentat ‘conciliar la salut pública i la celebració de la festa’, però ‘tot el que ha passat a Madrid, amb eixe creixement expansiu de l’epidèmia ha fet que haguérem de prendre eixa decisió’.
El president @ximopuig explica les raons que han dut la @generalitat a suspendre les festes de les #Falles20 i la #Magdalena2020, una decisió “molt difícil” impulsada per l’augment de casos de contagi a Madrid. pic.twitter.com/J4GGyo3368
— À Punt NTC (@apuntnoticies) March 11, 2020
Puig ha dit que la decisió s’ha pres d’acord amb els criteris tècnics dels experts i el ministeri de Sanitat espanyol. ‘Hem considerat que no podíem assumir el risc de la presència massiva de persones, sobretot de la Comunitat de Madrid, que pogueren continuar avançant en esta epidèmia’, ha afegit.
En una altra entrevista a la Cadena Ser ha xifrat en ‘més de 250.000’ la previsió de persones que s’haurien desplaçat des de la Comunitat de Madrid, una circumstància incompatible amb la contenció del virus. Ahir mateix encara es va fer la mascletà perquè, segons que ha dit, al País Valencià ‘la situació de l’epidèmia està força sota control’. ‘Tenim setanta-vuit casos, d’aquests només divuit són persones que estan hospitalitzades. Desgraciadament hem tingut un mort en el passat, però que era previ a la posada en marxa dels protocols’, ha afegit.
Un impacte econòmic de 700 milions d’euros
Segons Puig, es preveu que l’impacte econòmic del coronavirus 2019 al País Valencià sigui de 700 milions d’euros, tant per l’ajornament de les falles i la Magdalena com per les mesures preses i que afecten el sector turístic, com la suspensió de viatges d’Imserso. Ha demanat que s’actuï en ‘màxima coordinació’ i amb ‘un impuls europeu que permeti d’alleugerir els plantejaments d’estabilitat’ i amb diners del Banc Europeu d’Inversions (BEI) ‘per a fer front a la desacceleració la recessió’. Puig ha dit que treballen en ‘mesures pal·liatives’, però considera que cal una ‘acció europea més potent perquè sinó, aquesta crisi serà molt greu’.