05.10.2016 - 21:07
|
Actualització: 06.10.2016 - 07:46
El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha exposat en un acte reivindicatiu a Madrid l’infrafinançament del País Valencià. Primer de tot, ha dit que calia fer palesa aquesta injustícia en un moment crucial per a l’estat espanyol. ‘El soroll i la campanya electoral permanent desplacen els grans debats de política de fons’, ha dit. Per ell, un d’aquests debats és el ‘problema valencià’, nascut de la inestabilitat i la desigualtat. ‘No és un conflicte identitari, és la constatació d’una anomalia democràtica’ que no només passa al País Valencià.
▶️📢 Anuncio del President @ximopuig desde Madrid para evitar el bloqueo de los fondos estructurales #TotsAUnaVeu #FinançamentJust pic.twitter.com/pS4rjNKFHv
— Generalitat (@generalitat) 5 d’octubre de 2016
Ha fet referència també a la ‘invisibilitat’ del País Valencià, causada pel fet que les institucions valencianes no han tingut en el passat la voluntat de ‘ser partícips de la construcció d’aquest país’ i també pel ‘tòpic antiimpost’ d’un ‘Llevant feliç’ que amaga que el País Valencià és dotze punts per sota de la renda per cap de la mitjana espanyola.
Ha parlat de l’infrafinançament i la infrainversió. El primer neix de la transferència de les competències, un ‘pecat original’ que ‘no s’ha solucionat en cap de les reformes posteriors, ni a la del 1996, ni la del 2002, ni la del 2009’. Ha justificat també la necessitat de ser a Madrid per subscriure el ‘Manifest pel finançament just’ amb què ‘el poble valencià ha expressat un solemne i conjunt “fins aquí hem arribat” i era imprescindible de fer-lo sentir’.
A l’acte, que portava per títol ‘Per un finançament just’, hi han assistit diputats a les Corts Valencianes i del congrés espanyol; el president de les Corts Valencianes, Enric Morera; el president de la CEOE, Joan Rosell, representants de sindicats; els presidents de CaixaBank, Microsoft Ibérica, BP Oil España i Porcelanosa; i els rectors de les universitats públiques valencianes. També hi havia els membres de la comissió d’experts que han redactat l’informe amb les bases per a un nou model de finançament.
Un dels autors de l’informe, Francisco Pérez, ha estat qui ha explicat els detalls de l’infrafinançament. Sense negar que hi hagi hagut malbaratament, la situació actual es deu fonamentalment a la recepció de quantitats inferiors de l’estat, a conseqüència de sistemes de finançament injusts. Ha demanat als assistents que prenguessin consciència de la situació i ha dit que calia cancel·lar hipoteques que condicionen el futur dels valencians.