Ximo Puig i Joan Ribó, nous voluntaris per la llengua d’Escola Valenciana

VilaWeb

Redacció

10.12.2015 - 18:00
Actualització: 10.06.2016 - 02:35

El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, i el batlle de València, Joan Ribó, s’han ofert a participar en el Voluntariat pel Valencià d’Escola Valenciana durant l’acte de presentació de la desena campanya. En un acte a la Sala Berlanga del Teatre Rialto de València, Puig s’ha ofert com a voluntari per a formar parella lingüística amb Carmen Amoraga, directora general de Cultura i Patrimoni. L’altra parella participant ha estat formada per Joan Ribó i l’intendent del Palau dels Arts, Davide Livermore. El president d’Escola Valenciana, Vicent Moreno, s’ha mostrat satisfet amb la col·laboració dels dos voluntaris: ‘Ens han obert les portes de les institucions a les quals farà tots els possibles perquè el valencià recupere el lloc que li correspon i la llengua puga anar guanyant àmbits d’ús’, ha dit.

‘Els valencians hem de ser valencianoparlants actius, hem d’oferir el valencià com si d’un regal es tractara, sí, hem de regalar el valencià en qualsevol moment perquè sols així serà present en la nostra vida quotidiana i en tots els àmbits, de manera natural, i convidarem més gent a parlar la nostra llengua’, ha afegit.

El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha remarcat: ‘És fonamental que la gent entenga que el valencià és una llengua útil, un factor de confiança entre persones. La llengua valenciana va més enllà de ser un vehicle de comunicació, és una forma d’entendre la vida.’ Així mateix ha dit: ‘La llengua ajuda les persones a empatitzar i entendre’s.’

La presentació d’aquesta nova edició del Voluntariat pel Valencià ha comptat amb la intervenció del president de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, Ramon Ferrer, institució que ha donat suport el programa des que va nàixer el 2005.

Deu anys de voluntariat

El Voluntariat pel Valencià és un servei gratuït creat per l’entitat cívica Escola Valenciana l’any 2005 que posa en contacte persones catalanoparlants amb gent que vol començar a parlar en català. Es creen parelles lingüístiques que queden per a xerrar en català en un bar, fent una passejada o compartint afeccions.

Durant deu anys, més de 20.000 persones han participat en el programa entre voluntaris (47%) i aprenents (53%). Dels voluntaris hi ha un percentatge més alt de dones. Els aprenents que han passat pel programa en aquests deu anys són de 29 nacionalitats diferents. Segons Escola Valenciana, n’hi ha un 30% que, després de fer el Voluntariat pel Valencià i trobar-se segurs quan parlen català, es converteixen en voluntaris.

Un 69% dels aprenents són de l’estat espanyol, un 17% de l’Amèrica del Sud (sobretot de Colòmbia, Bolívia, l’Argentina i l’Equador), un 6% europeus (sobretot anglesos), i un 3% nord-africans (Algèria i Marroc). La coordinadora del projecte, Dariana Groza, romanesa d’origen i que ha après el català gràcies al Voluntariat pel Valencià, diu que l’èxit del programa ‘es deu al compromís dels voluntaris que ajuden a guanyar fluïdesa als aprenents a l’hora de parlar, ajuden a guanyar seguretat i a comunicar-se amb els valencians i les valencianes en la llengua pròpia’.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor