11.11.2024 - 10:58
|
Actualització: 11.11.2024 - 11:55
En una entrevista a la ràdio i la televisió d’À Punt, l’ex-president Ximo Puig no ha volgut valorar directament l’actuació del seu successor, Carlos Mazón, però sí que ha fet unes quantes afirmacions que es poden interpretar com a crítiques per la gestió de l’emergència. Puig, a qui va tocar de gestionar la gota freda que va negar el Baix Segura el 2019, ha dit que l’acció política corresponia als actors polítics. “Cadascú ha de fer el seu paper i jo, l’únic que puc dir és què vaig fer quan vaig tenir una crisi d’aquestes característiques.” Puig diu que la situació al Baix Segura no va ser tan greu com la d’ara, però que el seu govern va actuar en la pre-emergència. “Quaranta-vuit hores abans de l’arribada de la DANA, totes les emergències estaven en funcionament i havíem fet totes les reunions prèvies, jo era al comandament i crec que vam fer una reacció coordinada amb les autoritats locals. La pre-emergència és on es prenen les decisions.” Puig admet que no es va poder evitar la desfeta econòmica, però que es van salvar moltes vides. “En qualsevol catàstrofe, el que és fonamental són les vides humanes i s’han de prendre decisions”, ha dit.
L’ex-president també ha recordat que en la pandèmia va decidir la suspensió de les Falles i de la Magdalena quan al País Valencià hi havia molt pocs malalts i que va rebre moltes crítiques. “La manera de protegir la població era prenent decisions.”
La importància del servei d’emergències
Puig ha dit que va ser molt crític quan el Consell va deixar en mans de Vox les competències d’emergències, i ha dit que havien de ser una prioritat per a la Generalitat. “Fa molts anys que tenim riuades i incendis i no pot ser que no s’entenga així.”
Sobre demanar la declaració d’alarma a escala de l’estat espanyol perquè siga el govern espanyol qui comande l’emergència, Puig ha dit que creia en l’autogovern i que es podien donar les respostes adequades. “No és un debat de competències, sinó de competència, d’actuar amb competència. Amb els instruments legals que tenim es podia actuar d’una altra manera”, ha dit.
Un canvi de governança
Puig no ha volgut opinar sobre si Carlos Mazón havia de plegar, però ha demanat un canvi d’instrument per a la governança. “Ha de ser un canvi disruptiu. No es pot atendre en termes polítics aquesta situació sense que hi haja canvis profunds i que tot continue igual”, ha dit per a afegir que no li corresponia dir quina era l’eixida política, però ara començava la reconstrucció i la base moral de la societat.
Puig, que ara és ambaixador d’Espanya davant l’OCDE, diu que va escriure al president Mazón, però que entén que encara no li haja respost per la situació creada i les prioritats que ara té el cap del Consell.