27.01.2020 - 12:30
|
Actualització: 27.01.2020 - 13:24
El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha demanat la ‘descentralització del poder concentrat a Madrid, un “dúmping fiscal” antipatriòtic i perjudicial per a la resta de comunitats’, i ha proposat d’obrir el debat sobre la fiscalitat perquè impostos com el de patrimoni o el de successions estiguin harmonitzats. Ha reconegut l”efecte de capitalitat indiscutible’ en la política fiscal de Madrid, encara que ha atribuït l’augment dels seus ingressos en els últims anys al ‘conflicte català i al fet que s’hi hagen implantat més empreses’. ‘Hi ha una absorció del poder econòmic que en el passat no era així’, ha recalcat. ‘La macrocefàlia política, econòmica i financera que aglutina la capital d’Espanya és ineficient, injusta i insostenible’, ha sentenciat, posant com a exemple que Madrid absorbeix el 29% de funcionaris de l’estat: ‘El quàdruple de què li correspon’.
Ha puntualitzat, això sí, que aquesta postura ‘no va contra Madrid, sinó a favor de la racionalitat, la cohesió i l’harmonia’. I ha reivindicat: ‘Qui siga incapaç d’entendre bé totes les mirades d’Espanya, i d’apreciar-les com es mereixen, serà impossible que la governe bé’. Després d’això ha citat un discurs d’Obama per a advocar per la unió ‘sense complexos, prejudicis ni centralismes’.
A la ronda de preguntes, ha remarcat que no pretén ficar-se al ‘jardí’ de què seria necessari descentralitzar de Madrid a altres ciutats com València, encara que ha apuntat ‘algunes institucions que no tenen sentit que siguen allí com l’Institut Oceanogràfic’. També ha ressaltat l”orientació interessant’ de la política territorial de Pedro Sánchez: ‘És d’agrair per a entendre Espanya’. En tot cas, ha reiterat la seva exigència d’un canvi del finançament autonòmic davant la situació ‘crítica’ de les arques de la Generalitat, una cosa totalment inacceptable’ i que ara ‘és més urgent que mai i no pot retardar-se més’. ‘Ja no caben excuses; la nostra reivindicació no és identitària’, ha puntualitzat, ‘només una qüestió de justícia, igualtat i respecte’.
Demana d’abolir la prostitució
En la intervenció, ha exigit al govern espanyol que aboleixi la prostitució a tot l’estat i ha anunciat que ha demanat un informe a l’Advocacia de la Generalitat per a ser ‘el màxim contundent que permeti la llei per a una terra que posi fi a l’explotació sexual de les dones’.
A més, ha reivindicat l”Espanya real’ contra el discurs polític basat en les ‘pors neuròtiques i que propugna la fòbia i la ira com a respostes’. Ha arrencat recordant als 13 morts pel temporal ‘Gloria’, entre ells una dona sense llar a Gandia, que ‘obliga a una reflexió col·lectiva’.
Puig, acompanyat per diversos ministres del gabinet de Sánchez, ha apuntat com a reptes per al nou govern espanyol la justícia social, el desenvolupament sostenible i la cohesió territorial. Així mateix, ha remarcat la importància de la paraula, ‘tan necessària en temps de soroll i fúria’. A més, ha tret pit del govern del Botànic: ‘Deien que no era possible un canvi, que un govern de coalició no funcionaria’, ha rememorat, i ha defensat que ‘després d’aquesta experiència, el debat espanyol necessita menys soroll, fúria i temors’.