Ximo Puig canvia la lletra de l’himne i demana que Espanya ‘ofrene’ als valencians

  • Puig aprofita el discurs del 9 d'Octubre per a reivindicar la gestió de la pandèmia i per a demanar un tractament just per part del govern espanyol

VilaWeb
Redacció
09.10.2021 - 12:45

El del 9 d’Octubre és el discurs més solemne que fa cada any el president de la Generalitat. En el Saló de Corts del Palau, que enguany compleix sis-cents anys, davant els premiats i els convidats, davant tots els braços estamentals estampats en les parets i presents a la sala, el cap del Consell sent tot el pes de la història. Tot el pes dels anys d’ençà de l’arribada de Jaume I ara fa 783 anys, al servei d’un discurs a mig camí entre l’autolloança i la reivindicació.

S’inaugura la normalitat

Ximo Puig ha començat el discurs fent referència al malson de la pandèmia que dóna per superada. No debades, ha fet coincidir l’inici de la pràctica normalitat amb la diada. El primer dia d’una nova vida, l’ha batejat. I també ha parlat de renaixement. Ha lloat el civisme de la ciutadania i del que ha qualificat proesa humana, cívica i professional que és que avui hi haja quatre milions de valencians vaccinats. Aquest fet li ha servit per a crear la imatge d’una societat que lluita a favor d’un propòsit compartit. “El més gran de les nostres vides”, ha dit. 

I a partir d’ací, ha arrencat la part central dels missatges que volia que travessaren les parets del palau. I ho ha fet amb una referència a les Germanies. Ara fa cinc-cents anys de la revolta de les classes populars per a demanar més justícia, més participació en la vida pública i el repartiment de la riquesa. 

Puig ha argumentat que durant els mesos de la pandèmia, el valencià ha esdevingut un territori referent a l’estat espanyol. “Hem deixat arrere l’estigma de la corrupció que tant ens perjudicava i entre tots hem revertit la imatge distorsionada que ens havia embrutat”, ha dit. A l’auditori hi havia l’ex-president Francisco Camps i dos ministres del govern espanyol, destinataris del crit de Puig demanant justícia i canviant el primer vers de l’himne oficial. “Volem que Espanya ens ofrene allò que ens correspon. Mai deixarem que ens envien al racó dels provincians”, ha dit Puig. 

Un nou marc autonòmic i federal

Puig sempre s’ha mantingut dins els marges del marc autonòmic i ha demanat que ara que l’Estatut està a punt de complir quaranta anys, ha de començar el que el president ha batejat com a segona transició territorial de l’Espanya autonòmica. “Instem a uns nous pactes autonòmics des de la confiança federal que mira per a un mateix, pels altres i pel conjunt. Aprofitant un govern d’Espanya més sensible amb la diversitat i assegurant el dret a la diferència sense diferència de drets”.

Al seu discurs, Puix ha citat un per un cada guardonat posant-lo com a exemple del que per a ell és el millor dels valencians.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor