Xifres alarmants sobre la factura de la pandèmia en la salut dels sanitaris: el 51% se sent superat

  • El 20% ha pensat d'avançar la jubilació i el 34% ha sospesat la idea d'abandonar la professió

VilaWeb
Redacció / ACN
21.04.2021 - 14:50
Actualització: 21.04.2021 - 16:23

L’estat de salut dels professionals sanitaris ha empitjorat notablement durant la pandèmia. A l’estat espanyol, el 60% dels sanitaris presenta símptomes de fatiga, dolor o estrès, i la mateixa proporció té la síndrome de burnout, una sensació d’estrès que es cronifica i que deriva en un esgotament continu. D’ençà que va començar la pandèmia, l’administració de fàrmacs tranquil·litzants i hipnòtics entre sanitaris ha passat del 19% al 29%. El 51% dels metges diu que se sent superat i menys preparat físicament i emocional per a noves onades. El 20% ha pensat d’avançar la jubilació i el 34% ha sospesat la idea d’abandonar la professió, encara que la majoria no ho ha fet.

Més xifres. Un 23% dels sanitaris considera que el seu estat de salut és dolent o regular. Abans de la pandèmia, aquesta percepció només la tenia un 7%. El 33% té problemes per a agafar el son i el 27% dorm menys de sis hores (un 13% més que abans de la pandèmia). Els hàbits de salut també han empitjorat. La pràctica habitual d’activitat física ha baixat del 50% al 28% i, tot i que les xifres continuen essent baixes, el consum freqüent o molt freqüent d’alcohol ha passat del 4% al 7%. Tot i aquesta situació extrema, dos de cada tres metges consideren que no han rebut prou suport de l’organització on treballen i dels gerents i directius. En canvi, més del 80% ha notat molt de suport dels companys i dels pacients.

Són les xifres alarmants que recull un estudi en què han participat 4.515 metges, que han respost a un qüestionari entre la segona onada i la tercera. L’han elaborat conjuntament la Fundació Galatea, l’Organització Mèdica Col·legial, el Col·legi de Metges de Barcelona, Mutual Mèdica i les professores Núria Mas, de l’IESE Business School, i Judit Vall, de l’Institut d’Economia de Barcelona. I les conclusions són molt dures. També sobre la resposta a aquest empitjorament. El 88% dels metges troba a faltar formació per a millorar les competències emocionals, i el 13% reconeix que necessita ajuda però que encara no hi ha recorregut. Creuant aquestes xifres amb les dels que sí que hi han recorregut, tenim que el 25% dels sanitaris són usuaris o potencials usuaris dels serveis de salut mental.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor