Xefs demanen un pla a llarg termini per a defendre l'”amenaçada identitat gastronòmica” de la Comunitat Valenciana

  • Defenen el producte local i la tradició culinària valenciana i insten a incloure la gastronomia en les aules i millorar la formació

VilaWeb
Redacció
08.05.2017 - 18:49

Defenen el producte local i la tradició culinària valenciana i insten a incloure la gastronomia en les aules i millorar la formació

VALÈNCIA, 8 (EUROPA PRESS)

Els xefs Ricard Camarena, Miguel Barrera i Kiko Moya, l’enòleg Antonio Sarrión i el president de l’Acadèmia de Gastronomia de la Comunitat, Sergio Adelantado, han reclamat este dilluns un pla d’acció a llarg termini per a posar en valor la “potent” però “amenaçada identitat gastronòmica” de la Comunitat Valenciana.

Esta estratègia, han apuntat, hauria d’incloure una “important comunicació interna” perquè la pròpia societat valenciana valore la seua tradició culinària i productes autòctons, a més d’arribar a l’educació, tant de consumidors –amb la creació d’una assignatura específica en les escoles– com dels professionals, els centres de formació dels quals, com en el cas dels CdT, tenen “manques aclaparadores”, ha advertit.

Així ho han manifestat en una taula redona moderada pel president del Consell Valencià de Cultura (CVC), Santiago Grisolía, a la qual ha acudit el secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer, que ha pres la paraula des del públic.

Camarena (Ricard Camarena Restaurant, Habitual, Canalla Bistro i Central Bar) ha destacat la gastronomia “rica, variada i de qualitat” de la Comunitat amb un “rebost natural” propi que li concedix “potència notòria”.

No obstant açò, fa falta “moltíssima promoció interna” per a “crear consciència i confiança en les nostres possibilitats” i “fer apòstols en la nostra terra”, una cosa en la qual altres territoris com Catalunya, País Basc, França o Itàlia “ens porten anys d’avantatge”, ha advertit. Lligat a açò estaria la “formació en les escoles” on, al seu parer, una assignatura sobre cultura gastronòmica de la Comunitat és “imprescindible”.

Segons el xef valencià, “tenim tots els vimens per al cistell” i fins i tot hi ha receptaris de plats tradicionals, però “no amb la difusió adequada”. Enguany, ha exemplificat, València és Capital Mundial de l’Alimentació, “porta ja cinc mesos i no he vist cap acció important que celebre açò”, ha lamentat: “menys títols i més accions treballades per a dir a l’interior i a l’exterior què volem ser de majors”.

En definitiva, per a Camarena es necessiten “milions de microrevolucions, una assignatura en l’escola, un comunicació constant des de Sanitat i Turisme, milions d’imputs d’informació veraç” que porten a un “canvi de visió en la societat”.

L’ALTA CUINA “NI MODA NI ESNOB”

En la mateixa línia, Kiko Moya (L’Escaleta) ha manifestat que senten “la memòria gustativa amenaçada” per les franquícies infiltrades a nivell global i ha instat a acabar amb la visió de l’alta cuina com una cosa “esnob” o una “moda” per a defendre que són “precursors de la tradició” gastronòmica i ha instat les administracions a tindre’ls en compte, no per a obtindre subvencions ni ajudes, sinó per a obrir un “diàleg” que puga fer “millorar”, ha precisat.

Per al xef, cal “prestigiar” de nou la ‘marca’ de la Comunitat “de qualitat”. Per a açò, és fonamental l’educació tant en les escoles com dels futurs professionals. En este punt, ha assenyalat que malgrat “l’esforç” que s’ha fet amb els Centres de Turisme (CdT) en la formació de cuiners, estos espais tenen “manques aclaparadores” en l’humà i en productes.

També Miguel Barrera (ReLevante i Cal Paradís) ha reivindicat les fortaleses de la cuina de la Comunitat “basada en el producte local treballat i la memòria”. “Som uns privilegiats, –ha assegurat– per tindre a casa un gran producte”, encara que “no hem sabut valorar el que tenim” i ara que hi ha una espècie de ‘boom’ de la gastronomia ha animat a “aprofitar el moment i creure en nosaltres i en el que podem arribar a ser”. Açò sí, cada província té necessitats “diferenciades” que requeriran diferents accions.

Des del sector vitícola, Antonio Sarrión (Bodega Mustiguillo) ha reclamat també un “pla ambiciós i ben marcat” en la línia a seguir perquè “l’ajuda de l’Administració sense un pla no servix de res”.

ADMINISTRACIÓ “FÒSSIL”

Duante el debat, el secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer, ha pres la paraula des dels seients del públic per a admetre els “deures pendents” d’una Administració que està “prop de ser fòssil”. Tant és així, que ha dit no tindre “ni un però a les crítiques cap al poder polític”.

“No vaig a regatejar” les crítiques, ha manifestat, encara que ha avançat que hi ha un projecte sobre la taula per a reformar els CdT i ha posat en valor iniciatives com la pròxima campanya d’hospitalitat interior o el Llibre Blanc de Turisme.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor