Xavier Ros reivindica el gest de portar el llaç groc davant Felipe VI

  • 'No té sentit que per debatre un tema al parlament o manifestar-se de manera pacífica avui hi hagi gent a la presó', diu el matemàtic guardonat

VilaWeb

Redacció

05.11.2019 - 19:39
Actualització: 05.11.2019 - 21:40

Xavier Ros-Oton, el jove matemàtic premiat ahir per Felipe VI en els premis de la Fundació Princesa d’Astúries, ha escrit un missatge a Twitter sobre la decisió de dur el llaç groc en la cerimònia al Palau de Congressos a Barcelona.

Després de tot un dia parlant del seu gest, Ros ha dit: ‘El llaç groc no va contra ningú. Representa allò que l’àmplia majoria de la societat catalana i una part important de l’espanyola pensa: que en democràcia les coses es decideixen votant, i que no té sentit que per debatre un tema al parlament o manifestar-se de manera pacífica avui hi hagi gent a la presó. Crec que és una qüestió política i no judicial. El llaç me l’hauria posat independentment de si venia la casa reial o no. El llaç me’l vaig posar només durant la cerimònia, i per això hi ha fotografies meves amb llaç i sense llaç. La FPdGi és una fundació privada de Girona que fa una feina excel·lent de suport als joves a través de premis, programes d’emprenedoria, mentoring, etc. i estic molt content d’haver rebut el premi per part de la fundació.’

Ho ha escrit en aquest fil de piulets:

Vegeu el moment en què va recollir el guardó:

Xavier Ros-Oton és doctor en Matemàtiques per la Universitat Politècnica de Catalunya. Ha fet estades de recerca i docència a la Universitat de Texas a Austin (Estats Units) i actualment és professor lector de matemàtiques a l’Institut de Matemàtiques de la Universitat de Zuric (Suïssa). Ha centrat les investigacions en el camp de les equacions en derivades parcials, una branca de la física i l’enginyeria, entre més ciències, en què encara hi ha moltes qüestions per resoldre, inclosos alguns dels problemes més famosos de les matemàtiques. Les seves contribucions en aquest àmbit han tingut un impacte molt destacat en la comunitat matemàtica i els resultats de les recerques que ha dut a terme s’han publicat en les millors revistes matemàtiques del món; en aquests moments, és el matemàtic de la seva edat més citat del món. Per tots aquests motius, el Dr. Ros ha rebut nombrosos reconeixements, com ara el Premi Rubio de Francia de la Reial Societat Matemàtica Espanyola (RSME), l’any 2017, el premi SeMA Antonio Valle al jove investigador i una subvenció de l’European Research Council el 2018. Enguany ha estat seleccionat com un dels conferenciants plenaris del congrés biennal de la RSME.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Més notícies

Fer-me'n subscriptor