28.11.2024 - 21:40
La Institució Francesc de Borja Moll té decidit d’empènyer el foment de la lectura i el món editorial a les Illes. No és estrany: és la titular exclusiva del Diccionari català-valencià-balear i té una editorial amb noranta anys d’història, Nova Editorial Moll, que és el catàleg més gran de llibres i autors en català de les Illes. És per això que han trobat més adient que mai crear la Nit de l’Edició i la Lectura, que se celebrarà per primera vegada dissabte a Palma i en què s’atorgaran tres premis “lul·lians” a persones que han dedicat esforços a promoure la lectura.
La nit tindrà dos eixos. En primer lloc, fer valdre la indústria editorial. “Ens sembla que està poc valorada. Hem de tenir en compte que, dins la cadena de valor del llibre, l’editor és qui la posa en marxa. Qui hi inverteix, qui decideix quantes pàgines té, és el generador de la cadena de valor”, diu Toni Mir, soci fundador de la institució. “El paper de l’editor a les Illes està infravalorat”, recalca.
I l’altre eix és la lectura, i és en aquest context en què es donaran els premis. Uns guardons que, com tota la nit, giraran entorn de la figura de Ramon Llull, “el mallorquí i catalanoparlant més il·lustre de tots els temps”. Mir ho té clar: “A veure de qui de nosaltres se’n recorda el món, si és que existeix, d’aquí a 800 anys.”
Els guardonats
La institució va decidir de batejar els guardons al voltant de la profunditat històrica de Llull. El primer, l’Ars Magna, en relació amb la gran obra de la teoria del coneixement de Llull, serà lliurat al periodista Xavier Grasset. “No cal dir res. Ha convertit un espai que era una tertúlia política en el principal programa de divulgació de llibres i la lectura”, opina Mir, que valora que, sense haver-li hagut de demanar res, de manera natural, ha donat veu a autors, editorials i traductors de les Illes. Un fet que hauria de ser normal, però que “no s’ha de donar per descomptat que tot programa de Catalunya o qualsevol mitjà ho tengui present, en absolut”.
El premi Miramar, que rep el nom en referència on va crear l’escola de coneixement d’idiomes, es dedica a l’ofici de la traducció. El rebrà Josep Maria Jaumà, un traductor amb una “trajectòria extraordinàriament brillant”. Mir destaca les dues obres traduïdes de Robert Graves –dissabte es presenta una reedició d’El país que he escollit–, però també tota una carrera de traducció al català d’autors importantíssims de renom mundial. “Sense traducció, el coneixement hauria quedat reduït a cada lloc. En l’ofici de la traducció radica la universalització de la cultura i la literatura”, subratlla.
El premi Arbre de Ciència serà per a la periodista Cati Moyà. Mir en valora el paper com a divulgadora i la direcció del club de lectura de la biblioteca de Cort, “que destaca per la seva dinamització els darrers temps”, i també el cicle de “Literatura amb crispetes” que va crear. “És una persona jove que fa una feina innovadora, prescriptora i dinamitzadora de la cultura a Mallorca”.
I per fer valdre l’ofici dels llibreters, el reconeixement de mèrits serà per a Miquela Serra, amb trenta-dos anys al capdavant de la llibreria Quart Creixent de Palma, que es jubila aquesta setmana, i a Maria Barceló i Miquela Torrens, que durant trenta-cinc anys han capitanejat la llibreria Lluna. Mir considera que l’ofici de les llibreteres té un valor importantíssim, per la seva tasca de recomanació i atenció de proximitat amb els lectors.
Als certàmens vinents, hi haurà tres guardons més, que aniran destinats als millors plans dinamitzadors de les biblioteques públiques i de les biblioteques escolars i a un club de lectura destacat durant l’any. Mir explica que aquests nous guardons es dotaran amb una quantitat específica de diners en llibres.
Un espai emblemàtic
S’havia pensat en l’Estudi General Lul·lià per a fer-hi la Nit de l’Edició i la Lectura, però finalment es farà al Monestir de la Real. Allà hi ha la biblioteca on Llull anava a llegir i on va escriure un dels seus llibres, cap a l’any 1300. “Quan va morir, va deixar un bagul sencer de llibres al santuari. Era el lloc on s’havia de fer. Serà meravellós”, diu Mir.
Però més enllà d’aquesta celebració, la Institució Francesc de Borja Moll vol encapçalar un pla de promoció del llibre i la lectura a les Illes. Avui tenen prevista una reunió informal amb Montserrat Ayats, coordinadora del Pla Nacional del Llibre i la Lectura de Catalunya, que consideren que és el primer que realment tindrà pes real. “Ens interessa saber què ha anat bé i què no, amb intenció de promoure-ho aquí. La Nit és un aspecte, però ens agradaria que es fes un pla público-privat per a millorar els índexs de lectura i, per tant, de la cultura i de les competències de comprensió i expressió d’aquesta societat”, assegura Mir, atès que “això no es pot comprar amb diners” i “és el que aixeca el nivell d’una societat i la fa més capaç de gaudir de la vida i ser més competitiva”.