Xavier Antich: “Exigim el reconeixement del català com a llengua de ple dret a les institucions i arreu”

  • Es fa simultàniament a Barcelona, Brussel·les, Palma, València, Castelló i Perpinyà el Sopar Estellés, un homenatge al poeta de Burjassot

VilaWeb

Redacció

21.09.2023 - 21:10
Actualització: 21.09.2023 - 22:24

El president d’Òmnium Cultural, Xavier Antich, ha exigit el reconeixement del català com a llengua de “ple dret a les institucions i arreu” i ha criticat “l’anomalia cultural i democràtica” que suposa el fet que encara no sigui considerada oficial per la Unió Europea. Antich ho ha dit durant el Sopar Estellés a Barcelona, una trobada poètica i gastronòmica per a honorar la figura del poeta Vicent Andrés Estellés, nascut el 4 de setembre de 1924, ara fa noranta-nou anys, i que se celebra de manera simultània a València, Castelló, Palma, Barcelona, Perpinyà i Brussel·les.

A Barcelona estant, Antich ha reivindicat la figura del poeta de Burjassot i la defensa dels Països Catalans i la llengua catalana i també ha carregat contra “l’acció permanent dels estats espanyol i francès contra la llengua i l’actuació deliberada de la dreta extrema i l’extrema dreta des d’algunes institucions dels Països Catalans”.  “Llegir plegats Estellés a Barcelona és una manera de defensar i protegir la llengua i la cultura catalanes a cada lloc on és censurada”, ha afegit.

Òmnium Cultural, l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana i l’Espai País Valencià, amb la col·laboració de la Federació Llull i la Casa València, organitzen aquest sopar que uneix la gastronomia i la poesia. Inspirat en els Burns Supper escocesos, l’esdeveniment estarà conduït per Anna Claramonte i amenitzat amb l’actuació musical de Mel de Romer.

L’origen de la Festa Estellés

La primera Festa Estellés es va fer l’any 2010 per iniciativa de dos entusiastes, els escriptors Josep Lozano i Àlan Greus, ambdós d’Alginet (Ribera Alta). “La idea va sorgir quan Josep va veure un documental que parlava de la festa de Robert Burns, el poeta escocès per excel·lència, i que consistia a fer un sopar i recitar poemes de l’autor, i va pensar que es podria fer alguna cosa semblant a les terres de parla catalana”, explica Greus.

D’aquesta manera, d’ençà del 2010, hi ha unes quantes poblacions que celebren durant el mes de setembre les seves particulars festes Estellés per a reivindicar la figura i l’obra del poeta. Al començament, eren una desena, però cada any se n’hi afegeixen més i, segons la carta de convit, l’any passat fou l’any que es van fer més actes de la Festa Estellés: vuitanta-quatre.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor