Xavi Sarrià estrena “Causa” el segon senzill d’avançament del seu nou treball

  • El tema recupera històries de solidaritat que han estat oblidades amb un videoclip amb imatges de supervivents valencians als camps nazis

VilaWeb

Redacció

03.03.2022 - 10:12
Actualització: 03.03.2022 - 11:12

Xavi Sarrià, antic vocalista d’Obrint Pas, estrena Causa, el segon senzill del seu nou treball. Després de l’èxit de “La Nit Ferida”, on fusionava electrònica i música tradicional per parlar de l’expulsió dels moriscos el 1609, Sarrià presenta ara un nou avançament.

Es tracta d’un himne a la lluita de les classes populars que s’arrela a la memòria oblidada de racons com el Molinar d’Alcoi, Corbera d’Ebre, el Molí Pasiego de Sueca o La Model de Barcelona per cantar contra les crisis actuals i l’auge de l’extrema dreta. El videoclip és una producció de Tourmalet Media, Pau Berga i Joan Santonja, on es recuperen imatges de deportats, morts i supervivents valencians a camps d’extermini com Ravensbruck o Mauthausen. L’avançament, a més, compta amb la col·laboració de la rapera barcelonina Elane. 

Homenatge a la lluita de la gent treballadora

“Causa” és un homenatge a la lluita de la gent treballadora, que ens ajuda a recordar d’on venim i a tirar endavant, perquè com diu la cançó “venim de lluny i ens tenim a prop”. Sarrià s’inspira en quatre punts de la nostra història popular: la fàbrica El Molinar d’Alcoi, símbol del moviment obrer; el Molí Pasiego de Sueca que ens transporta al dur treball del camp, hegemònic durant segles; el poble bombardejat de Corbera d’Ebre, viva imatge del terror i destrucció feixista de no fa encara cent anys i; finalment, la presó Model de Barcelona, com a metàfora de les gàbies i de la repressió que ha patit i continua patint l’activisme polític.

A més, en un estil poètic, la cançó va acompanyada d’un videoclip on els personatges avancen protegint la flama d’una espelma que es combina amb imatges de deportats i supervivents de camps nazis. De l’alcoià Francesc Aura, supervivent de Mauthausen, a la suecana Virtudes Cuevas i la catalanà Neus Català, supervivents de Ravensbruck; passant per la del barceloní Antoni Guardiola, deportat i mort a Mauthausen.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor