S’acosta el Carnaval i a Vilanova i la Geltrú és temps de xató

  • Una dotzena de restaurants ofereixen plats amb la recepta local del xató

VilaWeb

Redacció

14.02.2019 - 17:00
Actualització: 16.02.2019 - 19:28

El Carnaval i el xató són dues idees que ràpidament s’associen a Vilanova i la Geltrú. I com que la festa de Carnestoltes ja s’acosta, a Vilanova s’acaba d’inaugurar la campanya ‘És temps de Carnaval, és temps de xató!’. Ha arrencat aquest cap de setmana, una setmana abans del Ball de Mantons, i durarà fins el 10 de març, el diumenge després del Dimecres de Cendra. Hi participaran una dotzena de restaurants que durant tres setmanes incorporaran a la carta un plat de xató a l’estil de la vila.

Però aquest plat, fruit de la creativitat dels cuiners vilanovins, no serà el mateix a tot arreu. S’hi poden trobar tant elaboracions clàssiques com adaptacions de receptes o innovacions basades en la Xatonada. Un pretext com un altre per a degustar les creacions, tan heterogènies com el Carnaval de Vilanova: de la tradició i el classicisme a la innovació i la transgressió.

La recepta del xató de Vilanova

La recepta del xató, tot i semblar aparentment simple, té moltes variants i uns quants pobles se’n disputen la paternitat. En general, els ingredients que en formen la base són els mateixos i la cosa que varia d’un poble a un altre és la salsa. Us expliquem com es fa el xató segons la recepta de Vilanova i la Geltrú.

Ingredients per al plat:
2 peces d’escarola
200 grams de bacallà esqueixat i dessalat
150 grams de tonyina esqueixada i dessalada
18 filets de seitó dessalats
un grapat d’olives arbequines i negres

Ingredients per a la salsa:
Entre 2 i 4 grans d’all mitjans
35 ametlles
12 avellanes torrades
8 nyores escaldades
molla de pa xopa de vinagre
oli a voluntat
sal

Preparació:
Es piquen en un morter els grans d’all amb la sal perquè no saltin. Una vegada ben aixafats, s’hi afegeixen les ametlles i les avellanes i es treballa fins a obtenir una pasta homogènia. Cal raspar la part interior de les nyores escaldades i afegir-ne la polpa al morter. Una vegada tot homogeneïtzat, hem de posar-hi la molla de pa amb vinagre, una mica escorreguda, i continuar treballant la pasta.

Tot seguit, s’afegeix lentament l’oli a la barreja mentre també es va remenant lentament. D’aquesta manera la salsa tindrà la consistència desitjada.

En una safata, hi col·loquem l’escarola ben escorreguda i un xic de salsa. Ho remenem bé i ho servim als plats. Ho acompanyem amb la tonyina, el bacallà, els seitons i les olives. Finalment deixem que cada comensal, al seu gust, s’hi posi una mica més de salsa.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor