14.02.2019 - 17:00
|
Actualització: 16.02.2019 - 19:28
El Carnaval i el xató són dues idees que ràpidament s’associen a Vilanova i la Geltrú. I com que la festa de Carnestoltes ja s’acosta, a Vilanova s’acaba d’inaugurar la campanya ‘És temps de Carnaval, és temps de xató!’. Ha arrencat aquest cap de setmana, una setmana abans del Ball de Mantons, i durarà fins el 10 de març, el diumenge després del Dimecres de Cendra. Hi participaran una dotzena de restaurants que durant tres setmanes incorporaran a la carta un plat de xató a l’estil de la vila.
Però aquest plat, fruit de la creativitat dels cuiners vilanovins, no serà el mateix a tot arreu. S’hi poden trobar tant elaboracions clàssiques com adaptacions de receptes o innovacions basades en la Xatonada. Un pretext com un altre per a degustar les creacions, tan heterogènies com el Carnaval de Vilanova: de la tradició i el classicisme a la innovació i la transgressió.
La recepta del xató de Vilanova
La recepta del xató, tot i semblar aparentment simple, té moltes variants i uns quants pobles se’n disputen la paternitat. En general, els ingredients que en formen la base són els mateixos i la cosa que varia d’un poble a un altre és la salsa. Us expliquem com es fa el xató segons la recepta de Vilanova i la Geltrú.
Ingredients per al plat:
2 peces d’escarola
200 grams de bacallà esqueixat i dessalat
150 grams de tonyina esqueixada i dessalada
18 filets de seitó dessalats
un grapat d’olives arbequines i negres
Ingredients per a la salsa:
Entre 2 i 4 grans d’all mitjans
35 ametlles
12 avellanes torrades
8 nyores escaldades
molla de pa xopa de vinagre
oli a voluntat
sal
Preparació:
Es piquen en un morter els grans d’all amb la sal perquè no saltin. Una vegada ben aixafats, s’hi afegeixen les ametlles i les avellanes i es treballa fins a obtenir una pasta homogènia. Cal raspar la part interior de les nyores escaldades i afegir-ne la polpa al morter. Una vegada tot homogeneïtzat, hem de posar-hi la molla de pa amb vinagre, una mica escorreguda, i continuar treballant la pasta.
Tot seguit, s’afegeix lentament l’oli a la barreja mentre també es va remenant lentament. D’aquesta manera la salsa tindrà la consistència desitjada.
En una safata, hi col·loquem l’escarola ben escorreguda i un xic de salsa. Ho remenem bé i ho servim als plats. Ho acompanyem amb la tonyina, el bacallà, els seitons i les olives. Finalment deixem que cada comensal, al seu gust, s’hi posi una mica més de salsa.
Us oferim les receptes del xató de Sitges, Calafell, el Vendrell i Vilafranca del Penedès