29.04.2017 - 09:14
|
Actualització: 29.04.2017 - 12:58
Al cap de molts anys de desencontre entre les institucions municipals i un dels fills més destacats de la ciutat, l’Ajuntament de Xàtiva va començar l’any 2015 a reconèixer el ‘deute de gratitud’ pendent amb Raimon, com va fer el batlle mateix, Roger Cerdà.
En novembre d’aquell any, el consistori el va nomenar fill predilecte en un acte al Gran Teatre ple de gom a gom, amb la presència del president de la Generalitat, Ximo Puig, i el conseller de Cultura, Vicent Marzà. Aquell mateix recinte va acollir dos concerts històrics amb totes les entrades venudes en pocs dies.
Xàtiva fa avui un nou gest d’homenatge al cantant amb la inauguració d’una escultura situada a la plaça de Sant Jordi, també coneguda popularment com a placeta de la Galera, a tocar del carrer Blanc on Raimon va viure la infantesa. El monument, obra de l’artista Rafa Amorós i de Joan Olivares, escriptor i especialista en gnomònica, consisteix en una columna feta amb morter per a la construcció de la qual s’ha usat terra procedent de diversos territoris de tot el país: Bocairent (Vall d’Albaida), el Carxe, Alcampell (Llitera), l’Alguer, els Ports, Mallorca, Deltebre, Queretes (Matarranya), Eivissa, el Rosselló, Guardamar, Elx i Formentera.
També n’hi ha d’Arenys de Mar, el poble de Salvador Espriu, autor del poema musicat per Raimon i elegit en un procés participatiu per estudiants de Xàtiva com a lletra de cançó més destacada del seu repertori. Els versos del poema ‘He mirat aquesta terra’ figuren en una làmina d’acer que gira en espiral al voltant de la columna, amb la característica que la llum del sol projectarà a través seu, segons si és el matí o la vesprada, els versos que fan referència a l’eixida o a la posta del sol.