28.10.2024 - 17:25
|
Actualització: 28.10.2024 - 18:46
La Xarxa Vives d’Universitats celebra trenta anys treballant per la cooperació universitària, la promoció de la cultura i la llengua catalanes, i la recerca i transferència de coneixement.
Constituïda el 28 d’octubre de 1994 al municipi de Morella (els Ports), s’ha convertit en un referent en l’àmbit universitari, i és una eina per a teixir aliances entre les institucions públiques i privades. La seva raó de ser respon a la necessitat d’enfortir la xarxa de col·laboració entre les universitats del país, i reuneix institucions d’Andorra, Catalunya, les Illes, el País Valencià, Catalunya Nord i Sardenya.
Actualment, aplega vint-i-dues universitats i més de mig milió de persones: 530.000 estudiants, 40.000 persones del món docent i investigador (PDI) i 20.000 membres del personal tècnic d’administració i serveis (PTGAS). S’encarrega d’impulsar el lideratge en l’espai europeu d’educació superior (EEES) i de potenciar la projecció i la col·laboració acadèmica de les universitats membres. A més, pretén d’incidir en l’agenda social i política, i per això enforteix el paper de les universitats com a motor de canvi i impulsa projectes d’impacte social que afavoreixin un desenvolupament inclusiu i sostenible.
El compromís de la Xarxa Vives també es basa en una política lingüística i cultural integrada i cohesionada que enforteix la llengua pròpia tant en l’ús institucional com en la gestió, la docència, la recerca, la publicació i la comunicació de les universitats.
La Xarxa Vives té com a objectiu ampliar i consolidar les aliances estratègiques amb administracions públiques, institucions acadèmiques, organitzacions i entitats. Aquestes col·laboracions es consideren essencials per expandir l’impacte dels projectes de la Xarxa i per garantir l’accés a recursos i oportunitats que reforcen la tasca educativa, científica i cultural de les universitats.
L’il·lustrador valencià Cesc Roca ha creat el cartell commemoratiu d’aquest aniversari.