10.08.2016 - 18:46
L’associació critica la “falta de transparència” dels Mossos en la seva actuació
TARRAGONA, 10 (EUROPA PRESS)
La Xarxa Espanyola d’Immigració i Ajuda al Refugiat considera que el procés judicial que va acabar amb l’arxivament del cas de la mort d’un manter a Salou (Tarragona) del qual aquest dijous es compleix un any, està “ple de contradiccions”, segons han exposat aquest dimecres en un comunicat.
El jutge que va investigar la mort del senegalès durant una operació dels Mossos d’Esquadra contra el top manta va tancar la causa a mitjan setembre quan va concloure que no existia cap indici que els agents fossin responsables que es precipités pel balcó.
Ara, aprofitant l’aniversari del succés, aquesta associació ha posat sobre la taula “els dubtes i omissions que van permetre el tancament del procés judicial arran de la falta de transparència en l’actuació dels Mossos”.
“No sabem amb certesa ni el nombre de Mossos que van entrar a l’habitació, ni els que estaven al balcó en el moment en què Mor Sylla es va precipitar al buit ni tampoc cap tipus de dada de l’acta del secretari judicial, que mai va ser cridat a declarar”, sostenen.
La Xarxa Espanyola d’Immigració creu que “aquests incompliments i omissions” no són una excepció, sinó que es produeixen freqüentment en actuacions dels Mossos i la Guàrdia Urbana contra immigrants i minories socials.
Per això, han demanat al Parlament que revisi “a fons” els protocols que segueixen els Mossos i la Guàrdia Urbana, i recomanen iniciar la tramitació d’una llei de llibertats civils de Catalunya que garanteixi la unificació de procediments, més quotes de transparència i concreció dels atestats.
L’ARXIVAMENT DE LA CAUSA
El setembre, el titular del Jutjat d’instrucció 4 de Tarragona, Joaquín Elías Gadea, va sostenir que, tot i que li resultava impossible descriure què hi havia exactament, no tenia indicis que permetessin “la incriminació dels agents”.
En la resolució en la qual va decretar l’arxivament de la causa va exposar que era difícil saber què pretenia Ibrahima Sylla quan va sortir a la part exterior del balcó tot i que sospita que va intentar escapar o ocultar-se de la Policia.
Totes les sospites s’havien centrat en l’agent encarregada d’assegurar Ibrahima Sylla, que va defensar que, quan va entrar a l’habitació, l’home va sortir corrent pel balcó, va fer un salt, i es va col·locar darrere de la barana com si volgués fugir, mentre ella encara estava a l’habitació.
Quan va veure aquest moviment, la Policia es va acostar al balcó però quan va aparèixer Ibrahima Sylla ja penjava del tendal, des d’on va caure a la plaça Sant Jordi, sempre segons la versió que va donar l’agent quan va declarar davant de la jutge.
La mort d’Ibrahima Sylla va derivar l’agost en disturbis als carrers del municipi després d’estendre’s entre amics i coneguts del mort que la mort podria haver estat provocada pels agents.