La pluja intensa s’acarnissa amb les comarques de Ponent i causa estralls en productors de fruita

  • Al Segrià, la Noguera, el Pla de l'Urgell, l'Urgell i la Segarra hi ha l'avís màxim per oratge violent
  • A la resta del país, la situació serà molt més calmada

VilaWeb
Fruits i fulles de paraguaians han caigut a terra a Alcarràs (Segrià) a conseqüència de la pedregada (fotografia: ACN / Roger Segura).
19.04.2025 - 15:23
Actualització: 19.04.2025 - 21:08
00:00
00:00

Catalunya viurà avui una jornada marcada per la inestabilitat meteorològica. És previst que la pluja s’estengui progressivament des de la meitat oest cap a tot Catalunya, amb especial incidència al Pirineu, Prepirineu i a zones de la Catalunya Central, on es podran registrar xàfecs intensos i abundants.

El Servei Meteorològic de Catalunya (METEOCAT) ha activat el perill màxim de temps violent en cinc comarques: el Segrià, la Noguera, el Pla de l’Urgell, l’Urgell i la Segarra.

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Fotografia: ACN.

En aquests indrets ha caigut pedra d’un diàmetre de més de dos centímetres i hi ha hagut ratxes de vent fortes. Al Baix Segre i al nord del Segrià, una tempesta de calamarsa ha afectat cultius de fruita dolça en uns quants municipis.

La tempesta ha entrat per la Franja i ha escombrat poblacions com ara Aitona, Torres de Segre, Seròs, Lleida, Torrefarrera i Corbins. La pedregada ha deixat un mantell blanc en el paisatge i caldrà esperar les hores vinents per a avaluar les pèrdues productives.

La pedra ha afectat camps fruiters del Baix Segre i el nord del Segrià (fotografia: ACN).

“És un any que esperàvem bona collita”

E espera que s’avaluïn oficialment les pèrdues de producció, en indrets com ara l’Horta d’Alcarràs l’afectació arriba al 90% en la fruita de pinyol, segons que ha explicat a l’ACN l’agricultor Antoni Moliné. La tempesta ha fet caure molts fruits a terra i els que han quedat a l’arbre tenen cops o la pell trencada.

La pedregada ha arrasat un camp de paraguaians primerencs que Moliné preveia de començar a collir cap a la primera quinzena de juny. “És un any que esperàvem bona collita, la fruita és bastant gran ja i la setmana que ve havíem de començar a aclarir. Ara, però, ens trobem amb aquesta situació i se’ns tira el món a terra, no sabem què fer”, lamenta Moliné.

El pagès Antoni Moliné comprova les afectacions al seu camp de paraguaians a Alcarràs (fotografia: ACN / Roger Segura).

Els pagesos ja han activat les asseguradores i esperen que la setmana entrant els pèrits d’Agroseguro visitin els camps afectats. Segons Moliné, l’afectació en la seva finca oscil·la entre el 80% i el 90%, i caldrà veure si amb tractaments són capaços de fer tirar endavant alguns fruits. “Els que tenen la pell arrencada, però, ni així els salvarem”, diu. A més, cal tenir en compte que els impactes de la pedra en la fusta també poden afectar el desenvolupament i el vigor dels arbres amb vista a pròximes campanyes.

Més al nord, cap a Corbins, les xarxes antipedra estaven ben carregades de gel i això ha evitat danys en moltes finques. Tanmateix, alguns agricultors no han estat a temps d’activar aquest sistema de protecció i els seus arbres fruiters sí que tenen danys.

Pèrdues de fruita i de llocs de treball

El president d’Asaja, Pere Roqué, ha valorat negativament la pedregada d’avui perquè ha afectat municipis productors de fruita dolça en un moment en què els fruits, encara de mida petita, ja estaven quallats. “En mitja hora s’han perdut molts quilos de fruita i, també, es perdran molts llocs de treball”, ha lamentat Roqué, qui també ha constatat que “una pedregada tan virulenta a l’abril ens fa pensar que pot ser un estiu complicat pel que fa a les tempestes de pedra”.

El conseller es posa en contacte amb les organitzacions agràries

El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Òscar Ordeig, s’ha posat en contacte amb les organitzacions agràries per valorar l’impacte de la forta calamarsada i pedregada a les comarques de Lleida.

“Estem treballant i en contacte per atendre les seves necessitats i impulsar mesures de suport en aquest moment complicat per als nostres agricultors”, ha assenyalat Ordeig en un missatge a X. El president de la Generalitat, Salvador Illa, també ha publicat un missatge de suport als pagesos afectats per la calamarsada, especialment severa al Baix Segre i nord del Segrià.

“Continuo pendent de la informació que va arribant per valorar l’impacte per poder atendre les necessitats dels nostres agricultors. Estem amb vosaltres”, ha afegit Illa.

 

El secretari general de Junts, Jordi Turull, ha expressat preocupació per la calamarsada i els danys que ha pogut causar als cultius. “He parlat amb l’alcalde d’Alcarràs, Gerard Companys, i ens hem posat a la seva disposició pels greus efectes sobre les diferents collites de l’enorme pedregada”, ha explicat Turull en un missatge a X.

“Aquest any em van dir que es preveia una collita excepcional, però la tempesta ha estat devastadora a la Plana de Lleida i especialment a la comarca del Segrià. Demanem al Govern que posi els màxims esforços i recursos possibles per minimitzar l’impacte. Tot el nostre suport”, ha conclòs el secretari general de Junts.

Vent fort al País Valencià

Al País Valencià, la situació meteorològica ha estat més tranquil·la, però hi ha hagut algun ruixat cap a les comarques de l’interior. En canvi, a les comarques del litoral i l’interior nord hi pot caure alguna precipitació demà diumenge al vespre.

El vent ha estat el protagonista. Des de les 13.00 fins a les 15.00, s’ha registrat 69 quilòmetres per hora a Llíria (Camp de Túria), segons les dades de l’Agència de Meteorologia espanyola (Aemet) recollides pel Centre de Coordinació d’Emergències (CEE).

Els efectius del Consorci Provincial de Bombers de València han informat que, durant el matí, han rebut sis avisos per vent per risc de caiguda de fanals, cornises, branques i tendals a Alfafar, Alberic, Alzira, Picassent, Paterna i Cullera.

Quin serà l’oratge a la resta del país?

Andorra, hi ha hagut precipitacions a la matinada. Els ruixats s’allargaran tot el dia. Amb l’arribada de l’aire fred al migdia, les precipitacions poden ser puntualment intenses i acompanyades d’activitat elèctrica. La cota de neu, igual que la temperatura, baixarà progressivament, però serà de manera sobtada a primeres hores de la tarda fins a 1.500 metres i, puntualment, 1.400 metres. No es descarta que caigui calamarsa.

A les Illes, s’espera un cap de setmana calmat després de les fortes pluges de la setmana passada.

A les comarques de Catalunya Nord avui cauran forts ruixats. Seran forts al Rosselló i el Vallespir, tot i que plourà de manera generalitzada. Demà, en canvi, tornarà a fer sol.

VilaWeb fa trenta anys. Ens feu un regal?

Cada dia oferim el diari amb accés obert, perquè volem una societat ben informada i lliure.

Ajudeu-nos a celebrar-ho fent una donació única i sense cap més compromís.

(Pagament amb targeta o Bizum)

Recomanem

dldtdcdjdvdsdg
2829301234567891011121314151617181920212223242526272829303112345678
dldtdcdjdvdsdg
2829301234567891011121314151617181920212223242526272829303112345678
Fer-me'n subscriptor