‘Xacona’ de Jordi Massó i ‘Materials de construcció’ d’Eider Rodríguez, entre els premis Llibreter

  • Coincidint amb els 25 anys, s’ha creat un nou premi d’assaig i pensament que ha guanyat ‘Bla-bla-bla. El mite del capitalisme ecològic’ de Miguel Pajares

VilaWeb
Premis Llibreter 2024. D'esquerra a dreta: Albert Pijuan, , Eider Rodríguez, Jordi Masó i Miguel Pajares.

Text

Montserrat Serra

27.06.2024 - 13:36

S’han donat a conèixer els premis Llibreter 2024 a obra publicada l’any anterior, que atorga el Gremi de Llibreters de Catalunya. En la categoria de literatura catalana s’ha premiat Jordi Masó per Xacona (Males herbes), una novel·la experimental, de la qual el jurat ha destacat que “és un tour-de-force literari, un experiment narratiu i una obra d’ambició poc habitual en el panorama català. És una novel·la intel·ligent i divertida, en la qual el Jordi Masó exhibeix un domini de la llengua i un virtuosisme que fan que una tra- ma narrativa mínima esdevingui un autèntic festival literari.” Per la seva banda, l’autor ha explicat que és una obra que demana al lector que sigui còmplice i vulgui entrar en el joc. I també ha dit que “intentar fer una cosa diferent m’estimula i m’atrau.” Cada capítol de l’obra comença de la mateixa manera, amb els mateixos personatges, però fent un joc de variacions que arriben a un clímax. 

En l’àmbit d’altres literatures, el premi Llibreter 2024 ha estat per l’escriptora basca Eider Rodríguez per Materials de construcció (Periscopi). El jurat ha destacat: “Amb una estructura rigorosa i treballada, la novel·la esdevé un exercici literari d’extrema bellesa i, amb tendresa i sensibilitat, posa distància per a escriure una carta d’amor al pare, imperfecte i alcohòlic, però, al capdavall, el seu.” L’escriptora, agraïda, ha destacat la feina dels llibreters: “Si sóc escriptora és perquè sóc lectora, i si sóc lectora és perquè durant el meu camí m’he trobat grans llibreters. En especial dues llibreters, la de la meva infantesa, l’Asun, i en la meva adolescència, la Rocío.” I ha comentat que ser llibreter és un ofici en extinció, en un moment que tant es necessita.” I ha reblat: “És una novel·la de no ficció. El títol fa referència a l’empresa de construcció familiar, però també a la construcció de la narradora que es construeix a través del diàleg amb el seu pare. Mentre ell es va deconstruint, ella es va construint literàriament.”

Coincidint amb la 25a edició dels premis s’ha obert una nova categoria, que premia els llibres d’assaig, pensament i altres narratives. La primera edició ha destacat Bla-bla-bla. El mite del capitalisme ecològic, de Miguel Pajares (Raig Verd). El jurat ha destacat que és “un llibre sobre ecologia i el bla-bla-bla que Greta Thunberg va dir que eren governs i cor- poracions per les seves polítiques davant l’emergència climàtica. Exagerava o realment es tracta de gestos buits que només serveixen per a neutralitzar la lluita ciutadana?” L’autor ha recordat que l’obra parla de les polítiques climàtiques dels governs, que no serveixen per combatre les emergències climàtiques i que per tant incompliran els acords de reduir els gasos d’efecte hivernacle, que continuen creixant. Pajares relata perquè no funcionen aquestes polítiques i també explica les alternatives.

Juvenil, infantil i àlbum il·lustrat

En l’àmbit de la literatura infantil i juvenil en català, ha estat guardonat Albert Pijuan per la novel·la I diumenge, meteorit (Animallibres). El jurat ha destacat que és “una història trepidant i molt divertida en què l’autor, amb uns diàlegs molt frescos i un ús de la llengua molt particular, ens explica com el protagonista vol declarar el seu amor a l’Adhara abans que el món no s’acabi. L’acompanyaran una germana peti- ta molt intel·ligent i una colla d’amics disposats a seguir-lo fins a la fi del món.” L’autor ha agraït el premi i ha considerat que donarà una segona vida al llibre. Pijuan, divertit, ha dit que “per no perdre el múscul aristotèlic (referint-se a la voluntat de fer una novel·la de tall clàssic i fent una clucada d’ull a Jordi Masó), “en literatura juvenil no experimentar no està mal vist”. Ha dit que primer va ser el títol, del qual n’està summament orgullós, i després la trama.

En la categoria infantil i juvenil d’altres literatures, s’ha endut el premi Guia màgica d’autodefensa amb galetes, de T. Kingfisher (Ursula Vernon), traduïda per Elena Ordeig i Il·lustració d’Adrià Marquès (Ed. Indòmita). El jurat ha considerat que “la protagonista d’aquest llibre ens enamora. La Mona és una bruixa amb uns poders limitats, però que, amb enginy i l’ajut de bons amics, aconsegueix fer grans coses. Es tracta, d’una història amb l’estructura d’una fantasia èpica medieval, molt divertida i amb una traducció excel·lent.” L’autora no s’ha pogut desplaça a Barcelona per malaltia, però ha enviat unes ratlles agraint el premi.

Finalment, en l’àlbut il·lustrat s’ha destacat Papallona, de l’escriptor francès Marc Majewski, traduït per Matías Adam (Edicions Ekaré). El jurat ha considerat que és “un exercici de gran qualitat artística i narrativa al servei de l’emoció. Text i imat- ge es fonen per a donar sentit a una petita gran obra mestra que il·lustra amb gran amor la capacitat que té un pare a través de petits gestos per a obrir el fill a la vida.” L’autor no s’ha desplaçat a Barcelona, però ha enviat un vídeo on ha recordat que és una història autobiogràfica, d’un nen queer, que demana que no es donin lliçons. 

L’acte de lliurament dels premis, que es farà aquest vespre, també reconeixerà la trajectòria de la llibretera Júlia Secall, de la llibreria Roca, de Valls, pels seus trenta-cinc anys d’ofici.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor