12.04.2019 - 11:59
|
Actualització: 12.04.2019 - 14:07
La Premi Nobel de la Pau Jody Williams ha instat els diputats independentistes a buscar suports més enllà de ‘grups oprimits’ i ha assenyalat a representants de governs que estiguin disposats a defensar els drets humans. Així ho ha dit en el marc de la comissió d’estudi sobre els Drets Civils i Polítics dirigint-se als diputats de JxCat, ERC i la CUP presents. Williams ha qualificat el judici de ‘farsa’ i ha afegit que si Mahatma Gandhi fos aquí estaria sent jutjat al ‘judici polític’ amb els 12. ‘Si el país permet que persones siguin empresonades per expressar lliurement la seva opinió en lloc de buscar una solució política que haurien d’haver buscat fa anys, és un transvestisme de la justícia’, ha afirmat.
Williams, que va rebre el Nobel de la Pau el 1997 pel seu treball en favor de prohibir les mines antipersones, ha afirmat que si l’estat espanyol creu que el que fa és insultar, continuarà insultant i farà el que ‘estigui a les seves mans’ per ajudar a entendre què passa a Catalunya i a l’estat espanyol. ‘Si algú viola els drets humans, està violant el meus drets humans. I no em puc quedar de braços plegats, perquè després aniran per mi’, ha argumentat.
I en aquest context, ha animat els diputats presents a la comissió a buscar aliats en àmbits governamentals i ha considerat que seria un ‘gran avantatge’ i ‘útil’ de cara a una negociació. Es tracta, segons la Nobel de la Pau, de trobar representants de governs que defensin els drets humans a Espanya o, com a mínim, partits polítics d’altres països del món. És l’estratègia que, segons ha explicat, va seguir ella en el seu projecte contra les mines antipersones.
Williams ha considerat que el comitè de drets humans de les Nacions Unides és una ‘eina útil’ però ha afegit que és un ‘frau’ i que té ‘moltes contradiccions’. A més, ha assenyalat que Espanya n’és membre i, per tant, té dret a veto. També ha mostrat desconfiances amb les Nacions Unides com a institució, encara que considera que seria bo que s’aconseguís una resolució sobre el cas català. Així doncs, ha animat els diputats catalans a buscar altres camins per buscar suports.
Per a Williams, un dels ‘errors més significatius’ de l’estat espanyol és haver interferit al dret a l’autodeterminació i ha afegit que el judici és una ‘amenaça als drets humans d’aquí i de la resta del món’.