IrsiCaixa desenvolupa una web per seguir les variants del coronavirus a l’estat espanyol

  • L'eina CovidTag és oberta i quantifica les mostres seqüenciades per territori

VilaWeb

ACN

04.05.2021 - 11:20
Actualització: 04.05.2021 - 12:55

L’Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa ha creat una pàgina web amb informació de l’evolució de les variants del coronavirus a l’estat espanyol. L’eina, anomenada CovidTag, és oberta i permet obtenir el nombre total de mostres seqüenciades. Entre altres dades, mostra com Catalunya és la regió amb més mostres totals seqüenciades. “L’objectiu d’aquesta pàgina web és compartir amb tothom i en directe la situació actual de la pandèmia a l’estat espanyol i fer un seguiment geogràfic de les variants que van apareixent”, afirma Marc Noguera-Julian, investigador associat a IrsiCaixa i cocreador de CovidTag. L’actualització setmanal de la informació és possible gràcies a la base de dades de GISAID, una plataforma que ofereix dades genòmiques globals relacionades amb el coronavirus.

“La quantitat de mostres seqüenciades pot ser molt dispar entre comunitats autònomes, i això cal tenir-ho present a l’hora d’interpretar les freqüències de les variants a cada regió”, apunta Francesc Català, gestor de dades a IrsiCaixa i cocreador de CovidTag. “Com més mostres hagi seqüenciat una comunitat autònoma, més representativa serà la prevalença de cada variant en aquell territori”, aclareix.

L’eina mostra com les noves variants van desplaçant les anteriors. Actualment, per exemple, la variant B.1.177, la predominant al llarg del 2020, ha perdut terreny mentre la variant B.1.1.7, l’anomenada ‘variant britànica’.

CovidTag vol ser una eina útil per al personal sanitari i investigador a l’hora d’implementar estratègies de prevenció i dissenyar estudis, respectivament, però també per a la població general interessada a fer un seguiment actualitzat de les variants.

“Una de les coses que ens ha ensenyat aquesta pandèmia és la necessitat de prendre mesures de restricció a temps per tal de mantenir el virus a ratlla i evitar al màxim l’aparició de noves variants”, indica Roger Paredes, investigador principal a IrsiCaixa, centre impulsat conjuntament per la Fundació La Caixa i el Departament de Salut.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor