El cas Watergate de Donald Trump? ‘Ràbia’ o l’escàndol polític que sacseja els Estats Units

  • El periodista Bob Woodward ha revelat una sèrie de divuit entrevistes en què Trump li reconeix que 'sempre he volgut minimitzar el virus per no crear pànic'

VilaWeb

Redacció

12.09.2020 - 21:03
Actualització: 12.09.2020 - 21:45

Bob Woodward és una bèstia negra del periodisme als Estats Units: la seva investigació i revelació del cas Watergate, que va endegar conjuntament amb Carl Bernstein quan tots dos eren joves periodistes al Washington Post, va fer dimitir l’únic dels presidents nord-americans que ha renunciat al càrrec d’ençà del 1789. Bob Woodward és un periodista duríssim, però el president Donald Trump es pensava que el sabria dominar. Per això, entre els mesos de desembre i juliol, va oferir-li fins a divuit entrevistes que ara s’expliquen al llibre Rage (‘Ràbia’), que Woodward publicarà dimarts que ve, i que fins i tot abans d’estar disponible ja ha causat un autèntic terratrèmol en la política del país.

Quan resten tan sols cinquanta-un dies per a les eleccions presidencials del 3 de novembre en què Trump es juga la reelecció contra l’ex-vice-president Joe Biden, i just en un moment en què el president començava a remuntar a les enquestes, Woodward ha revelat que Trump li va arribar a conèixer que mentia la ciutadania expressament sobre la gravetat real del virus. De totes les declaracions que Woodward ha fet públiques abans que el llibre no surti a la venda, n’hi ha tres que han causat impacte.

El 22 de gener, Trump negava en públic de témer una pandèmia: ‘Ho tenim tot sota control. És una persona que ha vingut de la Xina i ho tenim tot sota control. Tot anirà bé’, va dir. Però disposava d’informació. El 7 de febrer el Trump va explicar al cèlebre periodista que el coronavirus era fins a cinc vegades ‘més mortal’ que no pas la grip: ‘És molt complicat, molt delicat. És més mortal que fins i tot la grip, que és esgotadora’, deia. Tres setmanes més tard, en canvi, en una conferència de premsa amb el cap del control epidemiològic dels Estats Units, el doctor Anthony Fauci, Trump declarava: ‘Em penso, doctor, que voleu tractar això tal com tracteu la grip, oi?’

El 19 de març, el president explicava a Woodward que es començaven a ‘revelar noves dades: no afecta tan sols la gent gran, la gent més gran’. I remarcava: ‘També afecta la gent més jove, moltíssima gent jove.’ Però encara un mes després d’haver dit això en privat al periodista, Trump deia públicament en una altra conferència: ‘És increïble, és únic com els nens no se’n veuen afectats.’ I en la mateixa conversa arribava a reconèixer: ‘Per ser-te sincer, Bob, sempre he volgut minimitzar-ho, em continua agradant minimitzar-ho, perquè no vull crear pànic.

El president nord-americà ja ha estat objectiu de moltes crítiques durant tots aquests mesos per l’actitud respecte de la covid-19. D’una banda, perquè al principi de l’epidèmia va oferir als ciutadans una visió distorsionada. El 26 de febrer, quan els Estats Units registraven els primers casos, va declarar: ‘Aviat hi haurà només cinc contagis. I a curt termini podria haver-n’hi només un o dos. Som molt afortunats.’ Els Estats Units compten avui 6,655,315 casos i 197,728 morts.

I d’una altra banda, perquè ha banalitzat sovint la malaltia i s’ha dedicat a treure-hi ferro. En el primer acte de campanya va fer broma que havia demanat als seus assessors que aturessin les proves de detecció: ‘Aquesta és la part dolenta… Quan fas proves a tanta gent, trobes més casos. Per tant, vaig dir a la meva gent que, per favor, retardés les proves.’ En aquell mateix discurs va referir-se al coronavirus com a ‘Kung-Flu’ (‘flu’ en anglès vol dir grip).

Com més va, més assetjat per les revelacions de Woodward, Trump s’ha defensat en un piulet demanant-se per què si el periodista ‘disposava de les [seves] declaracions de fa mesos i creia que eren dolentes o perilloses, per què no en va informar immediatament a fi de salvar vides? Perquè sabia que eren respostes bones i adequades.’

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1304042651147284480?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1304042651147284480%7Ctwgr%5Eshare_3&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.bbc.com%2Fmundo%2Fnoticias-internacional-54109318

 

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor