The Washington Post es demana si el judici contra el procés és polític

  • En un reportatge publicat avui, el diari recull diverses veus que denuncien el judici i es demana si tracta sobre dret o sobre política

VilaWeb
Redacció
25.04.2019 - 17:25
Actualització: 26.04.2019 - 09:28

El diari nord-americà The Washington Post ha publicat avui un reportatge que qüestiona el judici contra el procés i es demana si és un judici sobre dret o sobre política. L’article, titulat ‘El judici als independentistes catalans a Espanya és sobre dret o sobre política?’, comença recollint alguns dels moments més destacats de la declaració del comissari dels Mossos Ferran López, explica els delictes pels quals acusen els presos polítics i recorda que part del govern és a l’exili.

També explica les visions diferents sobre el judici i cita el president d’ERC, Oriol Junqueras, que va definir el judici com ‘una acció contra una ideologia i contra la dissidència política’. No és l’única opinió contra el judici que recull el diari. També inclou la del novel·lista Jordi Puntí, que assegura que el judici entronca amb ‘una llarga tradició de venjança i violència’. El reportatge també esmenta l’aparició de Vox en el panorama polític espanyol i les eleccions espanyoles i diu que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, és el candidat que prefereixen els independentistes.

L’article també fa referència a la presó provisional dels presos polítics i al fet que siguin jutjats al Tribunal Suprem espanyol i no a Barcelona. A més, recull l’opinió de l’advocat del president Carles Puigdemont, Gonzalo Boye, que diu que han decidit ‘que la qüestió catalana és tan important que no poden deixar-la en mans de polítics’. També inclou la visió del judici d’Ignacio Gonzalez Vega, de Jutges per la Democràcia, i de l’observador internacional Jean-François Blanco. Si el primer defensa la imparcialitat del tribunal, el segon denuncia la decisió de prohibir els vídeos de l’1-O durant la declaració dels testimonis.

Finalment, s’hi recorda que més de cent experts de tot l’estat espanyol van signar un manifest alertant de la banalització dels càrrecs pels quals són acusats els presos polítics. I acaba amb l’opinió de l’advocat Miquel Roca, qui assegura que la qüestió catalana no és ‘un problema constitucional’, sinó ‘polític’.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor