Warhol, Brossa, Picasso i el canvi climàtic, apostes expositives de tardor

  • El MNAC obrirà el seu nou itinerari del Renaixement i Barroc

VilaWeb
Redacció
20.08.2017 - 12:06

El MNAC obrirà el seu nou itinerari del Renaixement i Barroc

BARCELONA, 20 (EUROPA PRESS)

Exposicions dedicades a Andy Warhol, a Joan Brossa, a l’última estada de Pablo Picasso a Barcelona, sobre les influències de l’art sumeri en l’obra de Joan Miró, d’Henry Moore i d’Alberto Giacometti i una gran mostra sobre les conseqüències del canvi climàtic al planeta són els principals reclams expositius dels museus barcelonins per aquesta tardor.

A més, la nova ordenació de la col·lecció de Renaixement i Barroc del Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) per mostrar un relat “més provocador intel·lectualment” –va dir recentment el director Pepe Serra– marcarà un altre dels punts àlgids de la temporada a principis de novembre.

L’art pop obrirà obrirà el 14 de setembre la temporada tardorenca del Caixaforum de Barcelona amb ‘Andy Warhol. L’art mecànic’, en què proposa un complet i polièdric recorregut que permet seguir el desenvolupament creatiu de l’icònic artista.

L’exposició, que estarà seguida per una mostra sobre la competició a l’antiga Grècia, inclou pintures, escultures, dibuixos, serigrafies, llibres d’artista, pel·lícules, pòsters, fotos i instal·lacions audiovisuals de l’artista.

Amb quatre anys de retard, arribarà l’exposició ‘Poesia Brossa’ al Museu d’Art Contemporani de Barcelona (Macba) el 19 de setembre, després que el museu acollís l’arxiu del poeta i artista al gener del 2012 –el museu també apostarà pel ‘post minimalisme’ de Rosemarie Castoro–.

Amb més de 250 obres i abundant documentació, la mostra partirà de la poesia com a fil conductor i posarà a l’artista en relació a contemporanis nacionals com Joan Miró, Antoni Tàpies, Pere Portabella i Josep M.Mestres Quadreny i internacionals com Marcel Mariën, Nicanor Parra i Ian Hamilton Finlay.

El Museu Picasso vol celebrar des del 26 d’octubre les últimes visites perllongades del pintor malagueny a la capital catalana des que es va instal·lar a París el 1904, i ho farà en una exposició centrada en la seva producció artística del juny al novembre del 1917.

La seva arribada va coincidir amb una important eclosió artística a Barcelona, i va ser interessant des del punt de vista artístic, ja que va cercar noves fonts i recursos plàstics, en els quals l’artista va alternar els cànons més rigorosos del cubisme amb una línia més clàssica i realista.

‘SUMER I EL PARADIGMA MODERN’

Abans de la seva marxa de la Fundació Joan Miró, la directora Rosa Maria Malet anunciava amb emoció l’exposició tardorenca ‘Sumer i el paradigma modern’ que abordarà l’interès que les arts de Mesopotàmia d’entre el quart i el tercer mil·lenni a.C. van suscitar en artistes destacats del segle XX.

I és que durant els anys 20 del segle XX, van transcendir troballes arqueològiques procedents del sud de l’Iraq que van influir en el desenvolupament d’un llenguatge característic de l’art modern que es pot veure en l’obra de Moore, Giacometti i Miró, a més d’altres artistes que seran desvetllats quan obri portes la mostra el 28 d’octubre.

EXPOSICIÓ INTERNACIONAL AL CCCB

El canvi climàtic s’ha convertit en la línia argumental de les activitats i exposicions del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) d’aquest 2017, i l’exposició ‘Després de la fi del món’ serà el principal testimoniatge.

En la línia de les grans exposicions ‘Big Bang Data’ (2014), ‘+Humans’ (2015) i ‘La màquina de pensar. Ramon Llull i l’Ars combinatòria’ (2016), el 19 d’octubre obrirà una exposició internacional que vol aportar raons científiques a l’escalfament global i a l’impacte de l’ésser humà al planeta.

La Fundació Antoni Tàpies dedicarà una mostra a la fotoperiodista Susan Meiselas, considerada pel director Carles Guerra una “repatriadora d’imatges”, ja que després d’immortalitzar a protagonistes de les revolucions centreamericanes, anys després torna a trepitjar el terreny per recontextualizar les seves fotografies.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor