Vuitanta tres morts ja, pel cap baix, en els enfrontament al Sudan

  • L'OMS avisa de l'estat precari en que es troba el país i reclama a les dues parts en conflicte que arribin a un acord per aturar les hostilitats

VilaWeb

Europa Press

17.04.2023 - 01:48

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha informat que no pas menys de 83 persones han mort i més de 1.100 han resultat ferides des de l’inici dels enfrontaments entre l’Exèrcit de Sudan i les paramilitars Forces de Suport Ràpid (RSF).

Les víctimes es troben principalment a Khartum, Kordofan del Sud -a prop de la frontera amb Sudan del Sud-, Darfur del Nord -a l’oest de Sudan- i a l’Estat del Nord.

No obstant això, actualment la major concentració d’enfrontaments té lloc a la capital. Mentre, el moviment a la ciutat ha quedat limitat per la inseguretat del conflicte.

L’OMS ha recordat a totes les parts del conflicte les seves obligacions en matèria de Dret Humanitari Internacional, amb la finalitat de protegir als ferits, civils, treballadors sanitaris i hospitals.

L’organisme, a més, ha indicat que està supervisant les necessitats sanitàries i de recursos a Jartum i altres ciutats afectades per assegurar-se que els recursos limitats es destinen als llocs on més es necessiten.

Els subministraments distribuïts per l’OMS als centres sanitaris abans d’aquesta recent escalada del conflicte s’han exhaurit, i molts dels nou hospitals de Khartum que reben a civils ferits informen d’escassetat de sang, equips de transfusió, líquids intravenosos, subministraments mèdics i altres productes bàsics que salven vides, segons reza un comunicat de l’OMS.

També han assenyalat que hi ha informes d’escassetat de personal mèdic especialitzat i problemes en el funcionament de les instal·lacions sanitàries per les retallades d’aigua i electricitat, així com per la manca de combustible.

Les principals organitzacions civils i partits polítics de Sudan han reclamat durant el cap de setmana no només el final dels combats entre l’Exèrcit Sudanès i les paramilitars Forces de Suport Ràpid (RSF), sinó també el final de la “militarització” que ha dominat “l’espai públic” del país durant dècades i, en particular, des de l’enderrocament fa quatre anys del dictador Omar al Bashir després d’una revolució en què els civils van ser part instrumental.

El país africà estava governat abans de l’esclat dels combats per una junta liderada pel general Abdelfatà al Burhan que tenia com a ‘número dos’ el cap militar de les RSF, Mohamed Hamdan Dagalo, àlies ‘Hemedti’. Les discrepàncies entre ambdós sobre la integració paramilitar en un futur exèrcit unificat han acabat degenerant en aquest conflicte.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor